Musée du Louvre, Pariisi

25 Lok

Ah, Pariisi. Historiallisia nähtävyyksiä ja likaisia metroja.

Thalys saapui Amsterdamista Pariisin pohjoiselle rautatieasemalle ja Hotelli sijaitsi Etelä-Pariisissa. Jep, matkasuunittelun riemuvoitto. Kapsäkkien kanssa köntystely julkisessa liikenteessä ei ole kivaa missään, varsinkaan suurissa kaupungeissa. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta että prosessi on satakertaisesti tuskattomampi Tokiossa kuin Pariisissa, vaikka asukkaita tuolla kotopuolessa on paljon enemmän. Asia on fakta eikä japanofiilin punapalloisten silmälasien värittämä.

lähde

No, höpinät julkisesta liikenteestä sikseen. Saapumispäivää seuraavana aamuna suunnattiin reippaana poikana Louvreen ja tarkoituksena oli välttää ruuhkia olemalla paikalla reilu puoli tuntia ennen ovien avautumista. Ruuhka oli kuitenkin ehtinyt muodostua, vaikka kyseessä oli arkipäivä. Ei muuta kuin kiltisti noin puolen kilometrin pituisen jonon hännille odottamaan. Jono kiemurtelee lasipyramidilta itään, joten vähimmällä kavelemisillä selviää saapumalla paikalle Les Hallesin, Louvre-Rivolin tai Pont Neufin asemien kautta ja tulemaan sisäpihalle ”takaportin” kautta (kuva alla linkin jälkeen).

takapuoli

Pitkä jono ei sinällään ollut yllätys, koska onhan Louvre maailman kävijärikkain taidemuseo 8,5 miljoonalla vuosittaisella vierailijalla. Onneksi jono liikkui melko vilkkaasti ja odotteluajan pystyi kuluttamaan mukavasti tarkastellen ja kuvaillen rakennuksen ulkopuolia.

portti
seinää

Kaikkien noiden ihmisten mahduttaminen ei onnistuisikaan ellei Louvre olisi iso, todella iso. Se on näyttelytiloiltaan yksi maailman suurimmista, lattiapinta-alan ollessa yli 60 000 neliömetriä. Näyttelykappaleitakin on lähes 35 000 ja sanotaankin että kaikkien teosten kunnolliseen tarkasteluun kuluisi jopa kymmenen päivää. No, useimmat vieraat tosin menevät tölläämään pikaisesti Mona Lisaa ja Venus de Miloa.

Alunperin paikalla oli linnoitus ja vanhimmat nykyisin näkyvät palatsin osat ovat 1500-luvulta. Rakennus on toiminut aikojen saatossa mm. kuninkaallisena residenssinä ja lopulta vuodesta 1793 lähtien taidemuseona vaivaisella 537 maalauksella. Ajan kuluessa kompleksia on laajennettu tuoreimman osan valmistuessa vuonna 1989. Saatattekin arvata että kyseessä on pihan keskellä oleva sisäänkäynnin virkaa toimittava lasipyramidi.

sandaali

Alla on Cour Marly. Lasipaneeleilla katettu sisäpiha. Louvre on jaettu osiin perustuen aikakausiin ja maantieteellisiin alueisiin. Tuo valoisa alue sisältää lähinnä klassisia veistoksia välimeren maista.

patsaita
ovi

Taideteosten lisäksi Louvressa on muutakin nähtävää… nimittäin Louvre itse. Katot ja seinät sisältää paikoitellen niin paljon yksityiskohtia että ne kilpailee varsinaisten näyttelykappaleiden kanssa.
katto

milo
Milon Venus, eli Milon Afrodite, on yksi museon kuuluisimmista teoksista. Afroditen roomalainen nimi on Venus, mistä johtuu nuo kaksi nimeämiskäytäntöä. Patsas löytyi vuonna 1820 Miloksen saarelta. Patsas oli veistetty noin 100 e.a.a. Antiokin Alexandroksen toimesta. Patsas lienee sijainnut aikoinaan urheilukoulun tiloissa. Yksi museon ruuhkaisimmista paikoista, mutta onneksi patsaalla on reilu 2 metriä korkeutta, joten se näkyy kauempaakin.

jannu
parveke

Ei olisi hauskaa olla museon ainoa ikkunoidenpesijä.
ikkuna
lienee enkuli
Tuo on Nike, kreikkalainen voiton jumalatar. Tehty arviolta noin 200 e.a.a. ja oli osa suurempaa veistoskokonaisuutta. Taiteilijan nimi ei ole tiedossa. Patsas löytyi vuonna 1863 ilman käsiä ja päätä.

käytävä

Tietenkin kaikista suosituin teos on Leonardo da Vincin Mona Lisa. Vuosina 1503–1519 tehty maalaus lienee maailman kuuluisin. Maalaus on, kuten monet varmaan tietää, kovin pieni, vain 77 cm × 53 cm. Lisäksi tihutöiden estämiseksi se on luodinkestävän lasin takana ja jatkuvassa vartioinnissa. Koska yleisö pääsee vain noin 5 metrin päähän taulusta, on yksityiskohtien tarkastelu melko mahdotonta. Toki maalauksesta löytyy satoja korkearesoluutioisia kuvia netistä, joiden avulla lähempi tarkastelu on mahdollista.
Muna Liisa
Mona Lisan näyttelyhuone on hillittömän ruuhkainen. Kärsivällisyydellä ja pienellä kyynärpäätaktikoinnilla voi päästä eturiviin hetkeksi aikaa, kunnes vartijat kehottaa antamaan ihmettelyvuoron muille. Huoneessa on myös lukuisia muita maalauksia, mutta ehkä hieman harmittavasti ne jää todella vähälle huomiolle useimpien tungeksiessa Lisan ympärillä.

Toista ääripäätä maalausten kokoluokissa edustaa Jacques-Louis Davidin ”Napoleonin kruunajaiset” vuodelta 1807. Kokoa taululla on 6.21 m × 9.79 m. Napoleon tilasi itse maalauksen Notre-Damessa tapahtuneen kruunauksensa kunniaksi.
napoleonille hattu
poseeraus
ikkuna ja jono
Jono on pitkä päivälläkin…

Vaikka vierailijoita Louvressa on ihan tolkuttomasti, on siellä kiitos laajan pinta-alan myös hiljaisiakin huoneita. Hieman vähemmän kuuluisin taiteilijoiden teoksia voi tarkastella varsin rauhassa. Vaihtoehtoisesti noissa hiljaisissa sopukoissa voi hengähtää vähän aikaa, jos ruuhkat tai kävely alueelta toiselle alkaa rasittamaan.
tyhjää ja tauluja
nipistys
Gabrielle d’Estrées et une de ses sœurs saattaa vaikuttaa vain sattumanvaraiselta härskiltä taululta, mutta onkin itse asiassa täynnä symboliikkaa, mikä viittaa Henrik IV:n vielä syntymättömään lapseen. Jos ne merkit kiinnostaan niin voitte etsiä tietoa vaikka Wikistä. Taiteilijan nimi ei ole tiedossa.

maisema

Hieman erilaista museon osaa edustaa Napoleon III:n asuintilat. Kämpästä ei puutu bling blingiä. Joka paikka täynnä yksityiskohtia. Voin vain kuvitella mitä moinen nykyaikana tulisi maksamaan. No, keisarilla varmaan oli pätäkkää.
Nappiksen luukku
Nappiksen ruokasali

Koska aika Pariisissa oli rajattu, Louvressa tuli käytyä vain tuon yhden kerran. Paljon jäi näkemättä ja hyvin vähän aikaa käytin tietotaulujen lukemiseen. Tuskimpa tuo museo ihan heti minnekkään karkaa, joten ehtiipä sitten toistamiseen myöhemminkin. Erittäin positiivinen asia Louvressa on että valokuvaaminen on sallittu. Ainoastaan salaman käyttö on kielletty, mutta eipä sitä hyvin valaistuissa tiloissa tarvitakkaan (Tosin usean kerran näin kun joku tunari väläyttelee turhaan salamallaan. Ihmiset ei näemmä vaivaudu opettelemaan kameransa kunnollista käyttöä.)

Matka Louvresta jatkui kohti muita kävelymatkan päässä olevia nähtävyyksiä ihmettelemään… ja lounasta syömään. Onneksi sää oli todella suosiollinen ja aurinko lämmitti lähes pilvettömältä taivaalta. Pitäisiköhän katsella Da Vinci Koodi uudemman kerran ja katella tuttuja paikkoja Louvren sisältä?!
lasipyramidihässäkkä

Mainokset

3 vastausta to “Musée du Louvre, Pariisi”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pariisin katot ja kadut « - 16.11.2011

    […] Louvren suuntaan johtaa siis Avenue des Champs-Élysées (kuva alla). Sen varrella on maailman kalleimpia […]

  2. Italia: Rooma osa 1 « Tatu @ nihon - 14.10.2012

    […] on lukuisia super-kuuluisia teoksia. Louvren tapaan huoneet itsessään ovan myös […]

  3. Pariisin katot ja kadut | Tatu @ nihon - 16.03.2017

    […] Louvren suuntaan johtaa siis Avenue des Champs-Élysées (kuva alla). Sen varrella on maailman kalleimpia […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: