Pariisi: Pyhää, piirustusta ja puistoja

8 Mar

Palataanpa hetkeksi Pariisiin. Tällä kertaa esittelen muutaman kohteen, joissa tuli vierailtua kävelyretken aikana kaupungin keskustassa. Tuo päivä oli melkoisen kuuma, mutta ajoittaiset levähdyshetket ja väistämättömät jonotustauot varmistivat ettei jaloittelemalla itseään piippuun saanut. Alla on kuva Seine-joesta. Siellä risteilee lukuisia turistipaatteja, jotka varmaan tarjoaa ihan leppoisan tavan tutustua maamerkkeihin. Itse kuitenkin pidän enemmän vapaasta liikkumisesta oman mielen mukaan, joten kengänpohjien kuluttelu oli ainoa vaihtoehto.

Jatka jokikuvan alta päivän kohteisiin.

Seine ja paatti

Ensiksi vuorossa oli reilun puolen tunnin jonottelu Sainte-Chapelleen, eli ”Pyhään kappeliin”. Rakennus sijaitsee oikeuspalatsin korttelin sisällä, joten ennen sisäänpääsyä kaikkien vieraiden tulee kulkea turvatarkastuksen läpi. Kun turvamiehet, Gendarmeriet, päästää jatkamaan, saavutaan sisäpihalle. Chapellea ei ole kovinkaan helppo nähdä kokonaisuudessaan ympäröivien rakennusten takia ja useimmat rakennusta tietämättömät turistit eivät edes sitä huomaa jolkotellessaan lähettyvillä nakottavalle Notre Damelle.
Chapellen ikkunat

Chapelle on rakennettu vuonna 1248. Sitä pidetään yhtenä goottisen arkkitehtuurin helmistä, mikä ei ole ihme kun mestan omin silmin näkee. Kappeli käsittää kaksi kerrosta. Ensiksi astutaan sisään alakertaan.
alakerta

Värimaailma on lähinnä yhdistelmä keltaista ja sinistä. Yksityiskohtia riittää ja varsinkin värikkäät ikkunat ovat hienot. Ne luo värikkäitä kajastuksia lattiaan. Alakerta on kuitenkin vasta alkupala ennen varsinaista pääruokaa. Yläkertaan kavutaan kapoisia kierreportaita.
alakerran katto

Bam! Kappelin yläkerta on aivan toisella tasolla. (eheh… näppärä?)
yläkerta

Ylä-kappelin seinät muodostuu lähes ainoastaan värjätyistä ikkunoista. Muut seinien osat toimittaa vain lähinnä kehyksien virkaa. Itse en juuri tutustunut kovinkaan tarkastasti tuohon paikkaan ennen sinne menoa. Opaskirjan pieni kuva ei kyllä antanut vakuuttavaa kuvaa. Täytyy myöntää että leuka hieman loksahti. Iltapäivän aurinko valaisi koko hallin eikä lampuille tai kynttilöille ollut tarvetta.
alttari
Viidestätoista suuresta ikkunasta 2/3 on alkuperäisiä. Osa ikkunoista vaurioitui Ranskan vallankumouksen melskeissä ja restauroitiin sittemmin jälkikäteen. Ikkunoissa on kuvattu eri tapahtumia siitä maailman kuuluisimmasta satukirjasta. Kappeli ei itseasiassa ole pinta-alaltaan lainkaan suuri, enemmänkin kodikas. Tästä syystä luulen että se saattaa ruuhkautua ajoittain, mutta ainakin tuona päivänä tungosta ei ollut liikaa ja pääsin jopa istumaan vapaalle tuolille. Hetken aikaa oli mukava vain istua ja ihmetellä väriloistoa.

Ehkä suhteellisen ruuhkattomuuden syy on hieman piilossa oleva sijainti ja lähettyvillä sijaitseva moninkertaisesti kuuluisampi nähtävyys. Se olikin retken seuraava kohde.

notre daame

Siinä missä Chapellea rakennettiin 50 vuotta, oli Notre Damen rakentamisessa kestänyt jo lähes 200 vuotta sen valmistuessa vuonna 1345. 93 metrin korkeudellaan se oli pitkään Pariisin korkeimpia rakennuksia. Notre Damesta kertovien animaatioiden kuuluisiksi tekemät khimairan patsaat katolla eivät kuulu alkuperäiseen tyyliin. Ne lisättiin vasta 1800-luvulla restauroinnin yhteydessä ja ovat herättäneet ristiriitaisia mielipiteitä. Koska Notre Damen Kellonsoittajan tarina sijoittuu 1400-luvulle, on nuo patsashahmot selkeä historiallinen epäkohta (en tiedä mainitaanko patsaita Victor Hugon romaanissa).
laita

Notre Dame on maailman ensimmäisiä rakennuksia joissa on alla näkyvät ulkoiset tukikaaret. Ne eivät kuitenkaan kuuluneet alkuperäiseen suunnitelmaan. Rakentamisen yhteydessä kävi ilmi ettei ohkaiset seinät riittäneet tukemaan painoa ja ulospäin suuntautuvat voimat sai aikaan halkeamia. Ratkaisuksi seiniä tukemaan rakennettiin nuo tukikaaret, joista myöhemmin muodostui suosittu elementti goottisen tyylisuunnan rakennuksissa.
perä

Miltäs tönö näyttää sisältä?
kynttilöit
kajo

Sisältä Notre Dame on pimeähkö. Kokoa sillä kuitenkin on melkoisesti. Rakennus on ollut lukuisien merkittävien tapahtumien näyttämönä mm. Napoleonin kruunajaiset.
pylväät

Koitin saada sekä pohjoisen että eteläisen kukkakuvioisen ikkunan samaan kuvaan, mutta 11mm laajakulmaobe ei vaan ollut riittävä. Harmi… hommaan olisi tarvinnut varmaan noin 8mm polttoväliä tai vaihtoehtoisesti kalansilmäobea.
katto

Notre Damelta matkattiin etelään etsimään ravintolaa.

Sopivassa muonituskeskuksessa levähdettyä ja matkaa jatkaessa eteen tuli hieman erikoinen ilmestys, manga-kahvila.

Manga-kahvila
Tiesin että japanilainen kulttuuri on melko suosittua Ranskassa, mutta silti tuo oli semi-yllätys. En kuvitellut että manga-kahviloita on jopa keskellä Pariisin historiallisimpia kortteleita. No, eipä se pahaksikaan ole. Kiva kontrasti.

sarjiksia
Panthenon
Yllä on Panthéonin katto. Se oli aikoinaan kirkko, mutta toimii nykyään kuuluisien ranskalaisten mausoleumina. Rooman Pantheon on selvä inspiraatio tälle uudemmalle versiolle. En poikennut sisään vaan jatkoin eteenpäin relaamaan vihreyden keskelle.

Vehreyttä löytyi Jardin du Luxembourgista, eli Luxembourgin puistosta, jossa sijaitsee samaa nimeä kantava palatsi. Se rakennus puolestaan on Ranskan senaatin duunipaikka, eli paikallinen eduskuntatalo. Mesta näyttää vähän kuin mini-Versaillesilta.
Luxenpurkkiin
Puisto on Pariisin toiseksi laajin, 22,5 hehtaaria. Historia juontaa juuret 1600-luvulle. Puistossa on lukuisia irtonaisia tuoleja, joita vieraat saa käyttää vapaasti. Käyttöaluetta ei nähtävästi ole juuri rajoitettu, koska istuimia voi kuskata haluamaansa paikkaan ja lekotella siellä. Puiston keskellä on allas jossa voi uittaa leluveneitä. Perinteisiä puisia paatteja voi vuokrata paikanpäältä. Lampi lienee tuttu kaikille Nodame Cantabilen ystäville.

poika ja vene
puistoa

Noniin… pistetää stoppi tällä kertaa tähän. Jatketaan Pariisin nähtävyyksillä toisessa artikkelissa.

Mainokset

2 vastausta to “Pariisi: Pyhää, piirustusta ja puistoja”

 1. Iskä 08.11.2011 klo 18:19 #

  Ei se Pariisin Notre Dame eli Notre Damen kellonsoittaja ole novelli vaan paksu tiiliskiviromaani 1800-luvulta. Kehuja meiltä molemmilta, hienoja kuvia ja kommentteja. Terv. Iskän Päivi

  • Tatu 09.11.2011 klo 01:43 #

   Joo, se olikin allekirjoittaneen aivopieru. Ajattelin englanninkielellä ”novel”, joka on suomeksi romaani eikä novelli. Kielien epäloogisuuksia.

   Korjattu.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: