Mont Saint-Michel

1 Jou

Lehmät ja luostari

On aika viimeisen Ranskaa käsittelevän artikkelin. Suomeen lentämistä edeltävänä päivänä oli suunnitelmassa päiväreissu pohjoisrannikolle ihmettelemään yhtä maailmanperintökohdetta. Mont Saint-Michel on vuorovesisaari noin kilometrin päässä rannikosta. Asukkaita saarella on hurjat 42 henkeä, joskin turistien ansiosta populaa riittää vuoden ympäri moninkertaisesti. Paikalle puksuttelin Pariisista bussilla, jonka kyydistä yllä oleva kuvakin on näpätty.

lähempää

Käytännössä nykyään saari on jatkuvasti yhteydessä mantereeseen pengertien avulla. Se myös estää lietteen luonnollisen liikkeen nousu ja laskuveden aikaan, minkä takia tällä hetkellä tilalle rakennetaan siltaa ja pengerrys lopulta poistetaan tehden paikasta ”oikeasti” saaren. Toki laskuveden aikaan saarelle tämänkin jälkeen pääsee kulkemaan pohjaa pitkin. Nousuveden ja laskuveden välillä on eroa jopa 14 metriä. Veden nousu voi olla varsin nopeaa, joten varovaisuuteen on aihetta. Victor Hugo kuvaili veden saapumisen olevan ”nopea kuin laukkaava hevonen”.

ruuhka

Mont Saint-Michel on ruuhkainen. Bussilastit kippaa isoja ryhmiä mestaa ihmettelemään. Itsekkin olin moisen mukana matkassa. Paikka sijaitsee niin kaukana muista nähtävyyksistä ja huonohkojen julkisten yhteyksien päässä, että ryhmämatkailu on tuolla kaikista yleisin vierailumuoto. Ajoissa menemällä ja kärsivällisyydellä pärjää hyvin.

silta

Mesta oli aikoinaan linnoitus, mihin virkaan sijainti soveltui vallan mainiosti. 700-luvulla paikalle rakennettiin luostari, joka antoi saarelle nykyisen nimensä. Tarinan mukaan arkkienkeli Mikael ilmestyi paikalliselle piispalle ja käski väsätä kirkon saarelle. Piispa kieltäytyi useamman kerran, minkä jälkeen arkkienkeli tökkäsi sormella piispan kalloon tehden siihen reiän. Luonnollisestikkin jannu tuli tämän jälkeen toisiin aatoksiin.

huippu

Arkkienkelin patsas nakottaakin luostarikompleksin huipulla. Vallakumouksen aikaan saaresta tehtiin vankila, mutta myöhemmin em. Hugon ja kumppaneiden painostuksesta se restauroitiin historialliseksi monumentiksi. UNESCOn listaan se pääsi jo vuonna 1979.

ikkuna ulkoa

Itse luostarirakennusten lisäksi saarella on iso läjä matkamuistomyymälöitä, leivoskauppoja sekä ravintoloita. Hinnat on tyypillisellä ”tuhkat turistin pesästä” tasolla.

Alla näkyy Mont Saint-Michelin ympäristö laskuveden aikaan. Tasaisella pohjalla voi paikoitellen nähdä porukkaa patikoimassa tai hevosten selässä ratsastamassa.

tasanko
sisällä

Sisältä luostari on melko tyypillinen pyhä rakennus korkeine kattoineen ja yksityiskohtaisine ikkunoineen. Ei mitään henkeäsalpaavan erityistä. Reissatessa ryhmän mukana on hyvänä puolena oppaan kertomat taustatiedot ja se että ryhmät pääsevät kiilaamaan pitkän sisäänpääsyjonon ohi (reissujen aikataulu on tiukka, joten sen ymmärtänee)… joskin yksittäismatkaajien ilmeet oli puhuttelevat joukkomme köpötellessä iloisesti oviaukolle ja sisään. 😛

ikkuna sisältä

Luostarin sisäpiha pylväskäytävineen on hieno. Oli muuten aika penteleen vaikeaa näpätä kuvaa ilman että joku kävelee ruutuun. Varsinkin alla olevan tuplapylväiden välistä otetun kuvan saamiseksi piti olla kärsivällinen. Erittäin suosittua kun on ottaa väliköstä kuva niin että kaveri tunkee naamansa esiin jostain raosta, joten lähes aina kuvassa oli pää tai sitten toisessa päädyssä oli kamera-hemmo odottamassa.

pylväät
pylväsväli

Alaportilta luostarille kiemurtelee ns. pääkatu, jonka varrella suurin osa kaupoista ja ravinteleista sijaitsee. Samainen pääkatu on myös erittäin ruuhkainen. Jos vain aikaa ja seikkailunhalua riittää suosittelen menemään pienemille sivukujille, jotka on kuvauksellisesti mielenkiintoisempia ja ennen kaikkea rauhallisempia.

kuja

Jos reissun ”tukikohta” on Pariisissa, täytyy matkaan varata reilusti aikaa. Bussillakin mestoille kestää useampi tunti (enemmän kuin paikalla on aikaa viettää itse asiassa). Junayhteys on monimutkaisempi ja tuskin juurikaan nopeampi. Vaihtoehtoisesti voi toki yöpyä tuolla alueella, jolloin ei ole niin kiirus pois ja pystyy myös nauttimaan varsin hienosta iltavalaistuksesta.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: