Kanazawa: Kenroku-en, marketin vilskettä ja muhkeita muureja

14 touko

suihku

Viikonloppureissu Kanazawaan! Jei!

Kanazawa sijaitsee Ishikawan prefektuurissa, pääsaaren pohjoisrannalla. Vajaa puoli miljoonaa asukasta ja erittäin sateinen sää. Itse asiassa Kanazawa on, Chilen Valdivian ohella, maailman sateisin tämän kokoluokan kaupunki trooppisen vyöhykkeen ulkopuolella. Paikallinen sananlasku kuuluukin, että ”Vaikka unohtaisit eväslaatikkosi, älä unohda sateenvarjoa”.

Kanazawa ei ole Shinkansen-luotijunien reitin varrella, ja täten ei kuulu useimpien ulkvistituristien kohdelistalle. Kansain alueelta sinne kulkee limited express -junia ja Tokiosta puolestaan voi matkata ensiksi shinkansenilla pohjoiseen ja sitten vaihtaa hitaampiin kiskokäärmeisiin. Moinen pelleily tuntui liian vaivalloiselta ja aikaakin olisi kulunut puolisen päivää, joten lensin JAL:in siivin suoraan Hanedasta Komatsun kentälle, josta vajaassa tunnissa bussilla Kanazawaan.

Alla on kuva Kanazawan juna-asemasta portteineen, joka on saanut inspiraation muotoonsa perinteisistä Tsuzumi-rummuista. Muutenkin asema on japanilaisittain epätyypillisen selkeälinjainen ja helposti navigoitava. Isot boonukset siitä Kanazawalle. Jatka porttikuvan alta kurkkaamaan kaupungin muuta tarjontaa.

portti

Itse asiassa saapuessa Kanazawaan, oli vielä aamupäivä. Aseman kuvat ovat ko. päivän illalta.
Enivei… Kanazawalla on jonkinmoinen maine kultturellina ja tyylikkäänä kaupunkina. Eri puolilla on nähtävissä niin japanilaisten, kuin ulkomaalaistenkin taiteilijoiden teoksia, kuten alla oleva rypälehässäkkä.

kivesrypäs?

Joka näyttää olevan jonkun suomalaisen väsäämä. Hän näemmä harrastaa samaa periaattetta: ”jos et keksi iskevää otsikkoa, kirjoita latinaa niin se kuulostaa muka-hienolta

latinaa ja lätinää

Ensiksi kutkuttelemaan makuhermoja. Siihen soveltunee parhaiten keskustassa sijaitseva Omicho-markettialue. Sieltä löytyy niin sapuskojen raaka-aineiden myyjiä, kuin ravinteleitakin.

marketti
pampu
rapu

Suosittelen kiertelemään kauppakujia ristiin rastiin ja kurkkailemaan kauppojen antimia. Riippuen omista ruokailutottumuksista, ruokahalut katoavat kokonaan tai sitten kasvaa entisestään. Jälkimmäisessä tapauksessa voi astua lähimpään ravinteliin sisään ja alkaa nauttimaan. Omaksi valinnaksi osui alkupala korokke-kojusta ja pääruokaa nauttimaan sushi-ravintolaan.

Vatsa täynnä olikin hyvä suunnata kohti Kanazawan kuuluisinta nähtävyyttä, Kenroku-enia. Kyseinen puutarha on yksi ”Japanin kolmesta suuresta puutarhasta”, ja täten olen vierailemalla siellä lopulta käynyt niissä kaikissa. Kaksi muuta puutarhaa ovat Koraku-en Okayamassa ja Kairaku-en Mitossa. Jos sitä vaikka seuraavaksi ottaisi asiakseen käydä ihmettelemässä ”Japanin kolme näköalaa” (itse asiassa yksi niistä on jo nähty, muttei vielä blogissa raportoitu).

kenroku

Maa ei ole lumen peitossa, vaan valkoinen höttö on pudonneita kirsikan terälehtiä.

Kenroku-en oli aikoinaan Kanazawan linnan ulkopuutarha. Rakentaminen kesti kaikenkaikkiaan pari vuosisataa 1600-luvulta aina 1800-luvulle asti, kun Maeda-daimyosuvun voimahahmot teki vuoron perään lisäyksiään viheralueeseen. Kenroku-en nimi tarkoittaa ”kuutta ominaisuutta” ja viittaa kuuteen asiaa, joita vaaditaan täydelliseltä maisemalta: avaruus, eristyneisyys, nokkeluus, vanhoillisuus, vesistöt ja panoraamat. Hyväksi onneksi puutarha oli tuona viikonloppuna ilmainen, kun normaalisti sisäänpääsystä perittäisiin maksu.

suihkis

Yllä on Japanin vanhin suihkulähde. Se toimii ilman mitään pumppuja vaikka puisto on noin 50m merenpinnan yläpuolella. Suihkulähde saa vetensä läheisestä lammesta, joka sijaitsee vielä korkeammalla.

lyhty ja terassi

Yllä puutarhan vanhin rakennus, Yugao-tei niminen teehuone.

lampi

Yllä on Kenroku-enin keskuslampi, Kasumiga.

puro

Vaikka Tokiossa oli jo kirsikankukkakausi ohi, pystyi Kanazawassa nauttimaan niistä vielä. Yleinen Soumei Yoshino -lajike oli jo saavuttanut huippunsa ja pudotti terälehtiään nopeaa tahtia. Aina pienenkin tuuleenpuuskan sattuessa kohdalla, puista leijaili alas uusi annos valkoisia hiutaleita (kuin jättimäisiä hilseitä konsanaan).

terälehdet
juuripuu

Yllä oleva erikoinen mänty on kasvatettu istuttamalla nuori puu pienen nyppylän päälle ja puun kasvaessa maata on poistettu pikkuhiljaa alta paljastaen juuret. Runko alkaa vasta 2 metrin korkeudessa.

Alla on hanami-silta. Nimi tulee luonnollisesti siitä, että kyseessä on puutarhan parhaimpia kirsikkapuiden tarkastelupaikkoja.


tippuu

Yllä olevan kuvan tippuvat terälehdet näyttää lähinnä roskilta linssissä. Eipä se oikea mielikuva tallentunut kovinkaan hyvin liikkumattomaan kuvaan. Alla puolestaan on yksi myöhemmin kukkivista kirsikkalajikkeista. Kuten voit huomata, tuon puun kukat ei ole edes kaikki auenneet. Ei siis kannata harmistua jos hiukkasen missaa Soumei Yoshinon kukinnot Japanin reissullaan, koska etsimällä voi löytää noita eri aikaan kukkivia versioita.

aukeamassa
keskuslanmpi

Alla on puutarhan kuuluisin kohde ja samalla myös koko Kanazawan symboli, Kotoji-lyhty. Harvinainen kaksijalkainen perusta on mallinnettu koto-soittimen tukiparruista.

kuuluisa lyhty

Kenroku-enin liepeillä on lukuisia kauppakojuja ja kahviloita, joissa voi ravita ruumista jaloittelun jälkeen.

kuppiloita ja kauppoja

Aivan puutarhan kyljessä on odotetusti aiemmin mainitun Kanazawan linnan alue. Se on perustettu 1500-luvulla samaisen Maeda-päällikkösuvun toimesta. Nykyään linna käsittää alkuperäisiä muureja sekä alkuperäisin menetelmin kunnostettuja rakennuksia. Japanilaisten linnojen tyypillistä keskustornia ei ole, joska se paloi jo Edo-kaudella salaman iskettyä siihen. Meada-suvun jäsenet tunsivat olivat hallitsevan Tokugawan suosiossa eivätkä nähneet syytä pystyttää isoa ja kallista rakennusta uudelleen.

linna

Linnoituksen kattojen valkoinen väri tulee lyijypinnoitteesta. Syynä pinnoittelle on sen paloturvallisuus. Kuulemma myös piiritystilanteessa kattotiilistä voitiin tarvittaessa sulattaa luoteja.

muurin kulmaus

Linnan lähettyvillä on Oyama-jinja. Erikoisen tästä shinto-pyhäköstä tekee sen portti. Se on sekoitus japanilaista, kiinalaista ja eurooppalaista tyyliä. Erityisesti kolmannen kerroksen Alankomaissa tehty väri-ikkuna on erittäin epätyypillinen.

Muilta osiltaan pyhäkkö on täysin ”normaali”.

itse tönö

Jatkoa Kanazawan muista seikkailuista seuraavassa artikkelissa.

Mainokset

4 vastausta to “Kanazawa: Kenroku-en, marketin vilskettä ja muhkeita muureja”

 1. Kiskomies 14.05.2012 klo 14:13 #

  Helsingissä muuten kukkii kirsikat (vai olisiko luumut, en mä noista niin ymmärrä) paraikaa. Niissä muutamassa yksittäisessä puussa, joihin olen törmännyt (kuvaannollisesti).

  • Tatu 15.05.2012 klo 04:01 #

   Jei… sielläkin kevät etenee siis.

   Kirsikoissa kukat on enemmän ”rypäleissä”, kun taas luumussa niitä on harvemmassa pitkin oksia. Toinen helppo keino on haistaminen… luumuilla on voimakas tuoksu, kun taas kirsikat ei juuri tuoksu ollenkaan.

 2. äiti 15.05.2012 klo 15:52 #

  Keravalla kukkii ainakin kirsikat, luulen että ne ovat kirsikkapuita Helsingissäkin;-).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kenroku-en | Tatu @ nihon - 02.06.2014

  […] maisemapuutarhan aikaisemman esittelyn voitte lukea täältä. Silloin olivat kirsikankukat parhammillaan, mutta tällä kertaa hieman aikaisemman ajankohdan […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: