Rauhan muisto museo ja Hiroshiman linna

5 Kes

kupoli replika

Seuraava päivä oli sateinen. Taivaalta tulevaa kosteutta pystyi menemään pakoon vierailemalla kaupungin kuuluisimmassa museossa. Mutta toisaalta sisälläkään ei pysynyt aivan kuivana… ei ainakaan silmät.

Hiroshima Peace Memorial Museum ei ole niitä iloisempia paikkoja. 1955 avatun museon pääosassa on kaupunkiin Toisen maailmansodan loppupuolella pudotettu atomipommi. Lienee sanomattakin selvää että näyte-esineet eivät paljoa hymyilytä ja pienille lapsille, jotkin näyttelytilat saattavat olla pelottaviakin, vaikka eivät faktoista niinkään ymmärtäisikään. Museossa on selkeästi koitettu pitää shokeeraus ja kylmä tiedotus jonkinmoisessa tasapainossa. Syyllistäminen on jätetty mielestäni lähes kokonaan pois, mikä lienee helpotus Yhdysvalloista saapuville turisteille. Yllä olevassa kuvassa on museon sisältä löytyvä pommituksessa vielä pystyyn jääneen rakennuksen kupolin rekonstruktio. Itse aito rakennus on museosta puolisen kilometriä pohjoiseen.

Museo on jaettu kahteen osaan, itä- ja länsisiipeen.

Itäsiipi esitellään ensiksi Hiroshiman historiaa ja elämää ennen pommitusta. Seuraavassa mielenkiintoisessa osiossa käydään läpi atomipommin kehitystä ja päätösprosessia pommin käyttämisestä sekä esim. siitä miten juuri Hiroshima valikoitui historian ensimmäisen atomipommin pudotuskohteeksi. Muut teema-alueet käsittelevät mm. ihmisten elämää sodan aikana ja heti pommituksen jälkeen, ydinaseiden kehitystä ja ponnisteluita maailmanrauhan sekä ydinaseiden kieltämisen aikaansaamista. Esillä on vaikuttava seinä Hiroshiman pormestarin kirjeistä maailman johtajille. Sota-ajoista asti Hiroshiman pormestari on lähettänyt protestikirjeen aina sen maan johtajalle, jonka on todettu tehneen ydinkokeita ja kehittäneen ydinaseita. Kirjeiden määrä on aika huima ja henk.koht. yllätyin kuinka paljon noita ydinkokeita on suoritettu kautta historian.

vieraita

Länsisiivessä kerrotaan tarkemmin ydinpommin vaikutuksista. Se on jaettu osioihin jotka käsittelevät lämpöaallon, paineaallon ja säteilyn aiheuttamia vaurioita rakenteisiin, päivittäisiin tavaroihin ja ehkä järkyttävimpänä ihmisiin.

Museokierros vetää aika sanattomaksi, mutta viimeinen osio kostuttaa melko varmasti kovaluisimmankin korston silmät. Esillä on suuri määrä paikallisten lasten, perheenisien ja -äitien tavaroita pommituksen jäljiltä. Niiden mukana on kyseisen perheen kirjoittamia kirjeitä, useimmiten lasten tekstejä, joissa he odottavat isäänsä / äitiänsä palaamaan tai tarinoita perheistä etsimässä omaisiaan pitkiäkin aikoja lannistumatta (ja samalla altistamalla itsensä jäljellä olevalle säteilylle).

En viitsinyt kuvailla museon sisällä juuri ollenkaan. Se paikka todellakin tulisi kokea henkilökohtaisesti ja saattaa pistää miettimään asioita uudelta kannalta.

liekki

Museo sijaitsee samaa nimeä kantavassa puistossa. Tämä laaja kahden joenhaaran rajaama puisto sisältää lukuisia atomipommiin tai rauhaan liittyviä monumentteja.

Yllä oleva kuva on otettu museolta Hiroshiman rauhanmuistomerkin (kupoliraunio) suuntaan. Lähinpänä näkyvään kaareen on kirjoitettu kaikkien Hiroshiman atomipommin urhien nimet. Betonikaari symboloi suojaa pommituksessa menehtyneiden sieluille.

Hieman kauempana kaaren läpi katsottuna näkyy Rauhanliekki. Se on palanut jatkuvasti rakennusvuodesta 1964 lähtien. Liekkiä pidetään niin kauan päällä kunnes kaikki atomiaseet ovat purettu maapallolta ja täten atomisodan uhka on poistunut.

Kauimpaisena on siis puolestaan Hiroshiman rauhanmuistomerkki.

kupoli

Se on entinen teollisuuden edistämiseen tarkoitettu näyttelyhalli. Selkeästi eurooppalaistyylinen ja onkin tsekkiläisen arkkitehdin suunnittelema. Eurooppalainen tiilestä ja sementistä koostuva rakenne auttoi sitä selviämään pystyssä atomipommin räjähtäessä, kun taas perinteiset puiset japanilaiset rakennukset sortuivat ja paloivat maan tasalle. Rakennuksen sisällä olevat ihmiset eivät tosin olleet yhtä onnekkaita heidän kärventyessä hengiltä. Rauhanmuistomerkki kuuluu UNESCOn maailmanperintölistaan.

Kokeilin alla hieman retromaisempaa käsittelyä valokuvalle. Sopinee ehkä aihepiirin tyyliin.

mustavalkokupoli

Puistosta tallustelin Hiroshiman linnalle.

vallihauta

Aikoinaan 1500-luvulta peräisin oleva linna on varsin mielenkiintoinen lukuisine vallihautoineen. Ennenvanhaan muuri ja kanavajärjestelmä oli erittäin monimutkainen ja mahdollisti alueiden täyttämisen joen vedellä täten hukuttaen hyökkäävät vihollisjoukot.

portti
sisällä

Linna tuhoutui lähes täysin atomipommituksessa. Nykyinen linna on rekonstruktio vuodelta 1956. Ulkoisesti muistuttaa hyvinkin paljon alkuperäistä, mutta on perusrakenteeltaan nykyiaikaista betonia.

kukka

Kaksi puuta selviytyi atomipommin paineaallosta muurien suojassa ja ovat vielä hengissä tänäkin päivänä.

linna

Itse päälinnoituksen sisällä on monien muiden japanilaisten linnojen tapaan museo. Tämä museo on varsin tyypillinen ja käsittelee Hiroshiman historiaa ennen toista maailmansotaa.

museo

Linnan huipulta on hyvät näköalat Hiroshiman moderniin keskustaan. Valitettavasti sää ei ollut kuvauksellinen. Tarkkasilmäisimmät voi havaita aiemmin esitellyn kupoliraunion puiden keskellä.

maisema

Mainokset

6 vastausta to “Rauhan muisto museo ja Hiroshiman linna”

 1. Kiskomies 05.06.2012 klo 12:43 #

  Ydinräjäytyksiä on ilmeisesti tähän mennessä maapallolla tapahtunut niinkin paljon kuin 2053 plus mahdolliset vahvistamattomat Pohjois-Korean tössäykset. Määrän suuruus yllätti itsenikin, kun sattumalta jokin aika sitten törmäsin japanilaisen taiteilijan Isao Hashimoton videoteokseen. Video on samaan aikaan komea, mutta samalla myös jotenkin ahdistava 80-luvun ”tietokonepelimäisyydessään”. Löytyy Youtubesta: http://www.youtube.com/watch?v=LLCF7vPanrY

  • Tatu 06.06.2012 klo 03:25 #

   Juuh, paljon on.
   Luulisi että hyvää dataa saa vähemmälläkin testaamisella.

 2. äiti 06.06.2012 klo 16:14 #

  Ihminen pystyy olemaan tosi paha…..

  • Tatu 07.06.2012 klo 03:08 #

   …mutta onneksi silloin tällöin myös hyvä. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jännä kaarisilta Iwakunissa « - 08.06.2012

  […] kaarisilta Iwakunissa 8 Kes Hiroshiman reissun aikana poikettiin myös pikaisesti naapuriprefektuurin, Yamaguchin puolelle, Iwakunin kaupunkiin. […]

 2. Siitä on 72 vuotta – Muorin poluilla - 06.08.2017

  […] Kuva ja teksti: https://naranotatu.wordpress.com/2012/06/05/rauhan-muisto-museo-ja-hiroshiman-linna/ […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: