Jännä kaarisilta Iwakunissa

8 Kes

Hiroshiman reissun aikana poikettiin myös pikaisesti naapuriprefektuurin, Yamaguchin puolelle, Iwakunin kaupunkiin. Hiroshimasta paikallisjunilla sinne pääsee 45 minuutissa. Iwakuni (suomeksi Kivimaa) on entisen Iwakunin läänin pääkaupunki ja omaa täten jonkin verran historiaa ja nähtävyyksiä, vaikka nykyään paikka on japanilaisessa mittakaavassa kovin pieni vajaalla 150 000 asukkaalla. Kuuluisin Iwakunin tunnusmerkki on sen erityisen mallinen silta.

Jatka kuvan alta lukemaan lisää sillasta.

silta

päällä

Itse sillalle on lähimmiltä juna-asemilta 15-20 minuutin matka bussilla, joten ihan helpossa paikkaa se ei ole.

Tämä Kintai -nimeä kantava silta rakennettiin aikoinaan 1600-luvulla. Silta muodostuu viidestä puisesta kaaresta kivijalustojen päällä, joista kolme keskimmäistä ovat hieman suurempia ja jyrkempiä. Muodon tarkoituksena oli kestää joen säännöllisiä tulvia, jotka oli vieneet edelliset kokonaan puiset sillat mennessään. No, homma ei toiminutkaan ihan toivotulla tavalla, koska uusi silta huuhtoutui virran mukana jo seuraavana vuonna. Huonoa tuuria ja ehkä vähän huonoa suunnittelua kanssa.

heijastus

No, silta tietenkin rakennettiin uudelleen ja tällä kertaa kivijalustoja vahvistettiin. On huomioitavaa että sillan rakenteessa ei ole käytetty ollenkaan rautanauloja, vaan koko systeemi on kasattu puuliitoksin, kuin jättimäinen palapeli. Siksi sillan alapuoli näyttää hirveän monimutkaiselta.

Jotta silta kestäisi tulvia, paikallinen pomo määräsi erikoisveron, jonka avulla keskimmäiset kolme kaarea rakennettiin uudelleen aina 20 vuoden välein ja reunimmaiset kaaret aina 40 vuoden välein. Tällä menetelmällä silta kesti paikoillaan aina vuoteen 1950 asti, jolloin taifuunin tulvavedet vei sillan mukanaan. Rakenteet olivat tosin heikentyneet sotien aikana, kun huoltotöitä ei ollut tehty ja jenkkien ruoppaustyöt joessa oli voimistanut sen virtausta entisestä.

1953 silta rakennettiin uudelleen perinteisin menetelmin, joskin vahvistaen sitä muutamilla rautanauloilla. Tämä silta on säilynyt paikoillaan tähän päivään asti.

veneitä
biili

Jännä auto…

Sillan lähettyvillä on Kikko puisto, paikallisen hallitsijasuvun Kikkawan entisille mannuille väsätty julkinen viheralue. Se sisältää useita suihkulähteitä sekä mm. suojelualueen Iwakunin erikoisille valkoisille käärmeille, joiden uskotaan tuovan onnea ja vaurautta.

tönö
kukkiii
suihkis

Puiston kupeesta on köysirata Shiroyaman (Valkoinen vuori) päälle. Sieltä on näkymät kaupunkiin, joelle ja aina merelle asti. Tarkkasilmäiset voi löytää alla olevasta kuvasta sillan sekä puiston suihkulähteen. Kaikki kohteet on tuolla kompaktisti kävelymatkojen päässä.

köysi

Siellä puolestaan tönöttää Iwakunin linna. Kooltansa se on kovin vaatimaton, paljon pienempi kuin suurien keskuksien tasamaan linnat. Tosin vuorien päälle rakennetut linnat olivat yleensäkkin tasamaan linnoja pienempiä, koska niillä oli jo maastonsa puolesta etulyöntiasema. Linna väsättiin jo ennen siltaa 1600-luvun alussa.

Linna ei ole alkuperäinen rakennus, vaan 1962 valmistunut replika, joka sisältää nykyään tyypillisesti paikallista historiaa esittelevän museon.

linna

Mainokset

3 vastausta to “Jännä kaarisilta Iwakunissa”

 1. äiti 09.06.2012 klo 14:16 #

  Upea silta ja ihana puu kukintoineen!
  Tiedätkö mikä puu on kyseessä?

  • Tatu 11.06.2012 klo 03:25 #

   Mikä lienee…
   roikkukukkapuu?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Yokoten linna | Tatu @ nihon - 10.02.2014

  […] on melko tyypillinen tämänlaisille kukkulanpäällislinnoille. Muita esimerkkejä ovat mm. linnat Iwakunissa ja Inuyamassa. Kukkula itsessään jo parantaa näköalaa ja antaa puolustajille taktista […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: