Maneki neko … koti Gotokujissa?

12 Hei

Kisut

Maneki nekot ovat ehkä yksi tunnetuimmista japanilaisista symboleista ulkomailla ja erittäin suosittuja matkamuistoja. Useimmilla on jonkimoinen peruskäsitys ko. kissapatsaiden merkityksestä, mutta alkuperä lienee useimmilla hämärän peitossa. Maneki nekon tarkoitus on tuoda omistajalleen onnea ja vaurautta, joita kissa kutsuu nostetulla käpälällään. Patsaan historia on jokseenkin hämärän peitossa. Tässä artikkelissa esittelen niistä yhden (koska satuin paikanpäälle eksymään).


portti

Tarina vie meidät Tokion Setagayassa sijaitsevaan Gotokujin temppeliin. Ulkoisesti se on varsin tyypillinen temppeli kelloineen, pagodoineen ja hautausmaineen. Kuitenkin siellä täällä on havaittavissa Maneki nekoja. Suurin keskittymä on hieman vaikeahko löytää. Se sijaitsee syrjässä temppelirakennuksen kulman takana. Onnea etsintöihin, jos eksytte paikalle.

pagoda

Miksi Gotokuji on liitetty noihin kissapatsaisiin?

Vanha legenda kertoo seuraavaa:

Edo-kaudella paikalla sijaitsi pieni temppeli, jossa eli köyhä munkki kissansa kanssa, nimeltään Tama. Eräänä päivänä aatelisherra oli palaamassa metsästysretkeltä ja pysähtyi temppelin lähettyvillä olevan puun alle odottamaan sateen loppumista.

Hän huomasi Tama-kissan istumassa temppelin sisäänkäynnillä ja kutsumalla luokseen heiluttamalla käpäläänsä. Aatelinen oli ihmeissään moisesta ja asteli kummallisen kissan luokse. Välittömästi tämän jälkeen salama iski puuhun, jonka alla aatelinen oli seisonut hetkeä aikaisemmin. Hengensä pelastamisesta kiitollinen aatelinen alkoi tukemaan temppeliä, mikä munkkeineen vaurastui ja menestyi.

Kun kissa kuoli, se haudattiin temppelin hautausmaalle ja sen kunniaksi alettiin tekemään Maneki neko patsaita.

kissoja

Muitakin legendoja patsaan ”synnystä” on eri puolilta Japania. Ensimmäinen varmasti dokumentoitu havainto Maneki nekoista on Meiji-kaudelta. Osakalainen temppeli jakoi kimonoon puettuja kissapatsaita.

Tyypillinen Maneki neko on yleensä keraaminen, väriltään valkoinen ja usein omaa punaisen kaulapannan kulkusella. Muita värejä on myös ja joskus kissa pitää toisella kädellä vanhaa kultakolikkoa edessään. Nostettu käpälä voi olla joko vasen tai oikea, tai erittäin harvoin molemmat käpälät. Sillä, että kumpi käpälä on ylhäällä, on eri merkityksiä eri puolilla Japania.

Gotokujissa on tietenkin myynnissä kissapatsaita, niin isoja kuin pikkiriikkisiäkin.

pikku
katu

Tuolla kaupunginosassa Maneki nekot näkyy muutenkin katukuvassa. Kissatavaraa myydään kaupoissa ja kuppiloiden ikkunoissa on lähes poikkeuksetta jonkimoinen kissapatsas.

Bonuskuvana pieni paikallinen lähijuna.

juna

Mainokset

2 vastausta to “Maneki neko … koti Gotokujissa?”

 1. Riina 12.07.2012 klo 19:16 #

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Saimme tuollaisen kissapatsaan joskus lahjaksi kantis-japanilaisravintolastamme. Mies tosin syystä tai toisesta vihaa patsasta ja yrittää aina piilottaa sitä näkyviltä omituisiin piilopaikkoihin, kuten esim. roskikseen.
  t: Uudehko lukija

  • Tatu 12.07.2012 klo 19:21 #

   Kumma mies!
   No, myönnettäköön että noita patsaita on laadultaan joka lähtöön. Joitakin ei voi millään muotoa kauniiksi väittää. Pitää vain löytää se omaan makuun sopiva. Vaihtoehtoja on aikankin lukuisia.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: