Italia: Firenze

19 Lok

aamu

DING DONG DING DONG!!!!

Perkule että Firenzen kirkonkellot on meluisia. Aluksi yksi kirkko aloitti aamuvarhaisella, sitten kuin kyseessä olisi joku kilpailu, yhtyivät keskustan muutkin kirkot paukuttelemaan kellojaan. Melkoinen metakka siitä syntyi. En haluaisi olla Firenzessä kankkusessa.

No, lomamatkalla ei tuo oikeastaan haitannut. Ei ollutkaan tarkoituksena lööbata hotellihuoneessa puoleen päivään asti. Ja.. onhan tuo auringonnousukin ihan kivan näköinen. Kiitti siis kellonsoittajille.

novella

Hotelli oli siis aivan Firenzen vanhassa keskustassa, muutama sata metriä juna-asemalta. Ikkunoista näkyi yllä oleva Santa Maria Novella, joka on itse asiassa vanhempi kuin kaupungin kuuluisa kupolikattoinen kirkko. Tyyliltään ne ovat kovin samanlaisia. Sen edessä olevan aukion kulmassa on pieni gelateria, jonka jäätelöt on just parhaita. Nam!

doumo

Sitten jolkoteltiinkin isomman ja kuuluisamman Santa Maria del Fioren tykö. Huomaatteko yhtäläisyyksiä tyylissä?

pallura

Kirkon huomiotaherättävin osa on sen kupoli. Kuten aikaisemmassa artikkelissa mainitsin, oli sen inspiraationa Rooman Pantheon. Siinä missä Pantheonin kupoli on vieläkin suurin vahvistamaton sementtikupoli maailmassa, on Firenzen katedraalin kupoli suurin tiilikupoli maailmassa. Sitä pääsi tarkastelemaan lähemmin kiipeämällä kirkon katolle.

kupoli

Vieressä tönöttää Giotton Kampaniili, elikkäs kellotorni. Tornissa näyttää olevan päällekkäin pinottuja kerroksia, joiden tyyli on hieman toisistaan eroava. Syynä siihen on tornin pitkä ja värikäs rakennusvaihe, jonka aikana oli useita arkkitehtejä sähläämässä saman tornin kimpussa. Kolme ylintä kerrosta näyttää olevan saman korkuisia, mutta se onkin optinen kikka. Jotta kerrokset näyttäisivät alhaalta katsottuna samoilta, on ne itse asiassa hieman korkempia huippua kohden. Myös tähän torniin voi kiivetä, joskin erillisellä lipulla.

torni

Kiivetäänpäs katolle kurkkimaan. Hissiä ei tietenkään ole, joten on syytä varautua porrasmaratooniin.

aukko
kirjoitus

Kieltokyltti on ”toimiva”.

jono

Ylhäältä on mukavat näkymät yli Firenzen. Oltiin jo ennen ovien avautumista liikkeellä, joten sisään päästiin melko sukkelaan. Hetken päästä jono olikin jo melkoinen. Suosittelen saapumista paikalle ajoissa aamulla.

näkymä
tönö

Yllä oleva tönö on kastekappeli. Se on itse asiassa vanhempi kuin itse kirkko. Se rakennettiin jo useita satoja vuosia aikaisemmin. Rakennus on kuuluisa ovistaan. Alla olevan itäisen oven parissa, työryhmä puursi kokonaiset 27 vuotta. Michelangelo (joka ei siis suunnitellut ovia) kuvasi niitä sanoilla ”Paratiisin portit”, millä nimellä ovet on tunnettu siitä lähtien.

ovet

Yksi syy jonon hitauteen lienee siinä ettei katolla liikuskella kovinkaan vikkelään. Reitti kulkee julkisivulle, kirjaimellisesti. Matalahkon aidan reunustama käytävä ei ole edes puolta metriä leveä.

kapea

Jos kantti kestää niin kuikuilemalla näkyy aika kivat maisemat aukiolle.

massat

Huonot ei ole maisemat katolta eteläänkään.

etelään

Katolta pääsee lähemmin tutustumaan niin kupoliin kuin kellotorniinkin.

kupoli
torniiiii
torni ja kuu
sisällä

Kirkon teema toistuu sisällä lattian kuvioinnissa. Suuren kupolin sisäpintaa koristaa maalaukset.

kupolin sisä

Kirkolta käveltiin torille ja kauppahalliin.

naamarit
laukut

Lehmien nahat laukuiksi ja lihat tiskiin!


mummeli
pastamäsiin
sieniä

Kuroneko Yamato toimittaa tuliaiset vaikka Japaniin asti. Kiitos lukuisten turistien saarivaltiosta, Japanin palvelutasosta voi nauttia myös täällä.


apteekki

Santa Maria Novellan ja hotellin naapurissa on ”apteekki”. Tai siis lähinnä siinä joskus oli apteekki, joka oli ilmeisesti melko kuuluisa. Nykyään Santa Maria Novella Pharmacy myy lähinnä ylihintaista kosmetiikkaa (lähes kaikki kosmetiikka missä tahansa on ylihintaista IMHO).

Järkyttävästä kalleudesta, järkyttävään edullisuuteen… Oli aika kiskoa naamaan lounas. Kansanomaisista trattorioista irtoaa usean ruokalajin lounassetti pilkkahintaan. Tunnelma kohdillaan ja ruoka varmasti samalla tasolla, ellei parempaa kuin turistirysäravintoloissa. Jos ruokalista on saatavilla englanniksi, ei ruualta ole odotettavissa hyvää hinta/laatu -suhdetta.

pastaa
safkaa
naapurusto

Firenzessä on myös toinen kuuluisa maamerkki. Kummallinen talojen täyttämä silta, nimeltään Ponte Vecchio. Ennen sillalla nakottavia kauppoja asuttivat teurastajat, mutta nykyään tilalla on korukauppoja sekä turistirihkamaa.

silta
ikkunat

Sillan ihmettelyn jälkeen suunnattiin käytävää pitkin läheiseen Uffizin Galleriaan. Nimi juontaa siitä että rakennusta käytettiin aikaisemmin toimistona. Valitettavasti tässä taidemuseossa ei saa valokuvata, joten fotoja ei ole tarjolla. Tuonnekkin voi hankkia liput etukäteen netistä ja täten välttyä jonottamisilta.

käytävät
tornitus

Toki piti katsastaa Firenzen kuuluisin asukki, David. Siinä se tönöttää reilu 5 metrisenä ilman rihman kiertämää. Aito patsas on jo aikoinaan siirretty museon turviin sisätiloihin ja tuossa alkuperäisellä paikalla tönöttää nyt replika. Tiesittekö että David tuijottaa vihaisesti kohti Roomaa, Firenzen vanhaa kilpakumppania?

nakupelle
raamen

Ilmeisesti raamen on jäätelöä parempi bisnes… yllä oleva ravinteli mainostaa nuudeliherkkua ihan japaniksi, mutta oven yläpuolella lukee kuitenkin ”Gelateria”.

iltajoki

Firenze on kivan näköinen myös illan saapuessa.

siltaistunto
sillalleppäin
silta
jatsi

Pitsaa! Yeah!

pitsa

Ja Davidilla ei tule vilu edes iltasella…

iltanakupelle
tornitönö
possu

Miksi yllä olevan possun nenä kiiltää?
Syy siihen on että perinteen mukaan kuonoa silittämällä varmistaa paluun Firenzeen (kuulostaako tutulta?). Pitihän tuota Porcellinoksi kutsutun elukan nenää vähän hieraista, joten täytynee palailla Rooman lisäksi myös Firenzeen ennen kuin potkasen tyhjää.

Tämä kaupunki on kyllä mitä mainioin paikka. Kompaktimpi kuin Rooma ja rakennustyylikin ei ole niin moderni. Kaikkialle ehtii ihan hyvin kävelemällä ja halpojen ruokapaikkojen etsiminen on hauskaa.

Seuraavaksi matkattiin katsomaan kuuluisaa arkkitehtoonista sähläystä, mutta siitä taas ensi kerralla.

Mainokset

Yksi vastaus to “Italia: Firenze”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Italia: Pisa « Tatu @ nihon - 21.10.2012

    […] Seuraavana oli kuuluisan rakennustekniikan kömmähdyksen tarkastelua. Pisassa ei itse asiassa ole kaltevan tornin alueen lisäksi hirveästi nähtävää. Toki vanhoja kortteleita on, mutta ne ei kuitenkaan ole samalla tasolla kuin Italian suuremmissa historiallisissa kaupungeissa. Tämän takia Pisa sopiikin pikaiseksi päiväreissuksi läheisestä Firenzestä. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: