Nihon Minkaen, eli maalaistalojen museo

12 Mar

alue

Loikataan tässä välissä viivästyneiden Italiakirjoitusten aikana takaisin Japaniin ja hieman historiallisiin maisemiin. Kawasakin kaupungissa, Tokion naapurissa, on maalaistalojen ulkoilmamuseo. Se on jonkseenkin samanlainen kuin Takayaman vastaava alue. Vuodesta 1965 lähtien tuonne on kärrätty tönöjä ja nyt niitä on jo 25 kappaletta eri puolilta Japania.

kabuki

Yllä on vanha Kabuki-näyttämö Mien prefektuurista vuodelta 1857. Sen lattia pyörii, joten esiin saadaan ”kätevästi” eri lavasteet. No kätevästi ja kätevästi… tietenkin tuohon aikaan ei sähköstä ollut tietokaan, joten jannut pyöritti näyttämöä lihasvoilalla lattian alla.
alla

Alla näkymiä Kanagawan prefektuurin maalaistaloista 1700-1800 luvuilta.

pata
keittiö
ikkuna

Alla pohjois-Japanille tyypillinen L:n muotoinen rakennus Iwaten prefektuurista. Huomioi paksu oljista tehty katto. Tyypillisin kattomateriaali muinaisissa japanilaisissa taloissa. L:n suurempi sakara oli ihmisten asumuksena, kun taas lyhyempi toimitti tallin virkaa. Nyt siellä asustaa vain rottingista tehty heppa.

olkikatto
heppa

Alla talo Yamagatan prefektuurista. Varsinaisen sisäänkäynnin lisäksi ikkunoita voitiin käyttää sisäänkäynteinä isojen lumisateiden aikaan, jolloin ovia oli hankala saada auki.

tumma talo
viljaa

Alla keittiötavaroiden siluetteja.

siluettikeittiö

Alla oleva Kanagawalainen talo on niinkin vanha kuin 1600-luvulta. Sisälsi daruma-aiheisen leijan sekä hyllyllisen oikeita darumoitakin.

veranta
darumaleija
darumoita

Kledjujenväsäyslaite. Se lienee ainaikin restauroitu. Sen verran metalliosat kiilsivät. Sitä käytetään varmaan demonstraatioihin kun joku koululaisryhmä saapuu paikalle.

kudin
keittimet

Alla olevien talojen kattotyyli on ”Gassho zukuri”, eli jyrkkäkulmainen katto. Talot ovat Toyaman prefektuurin vuoristoisilta alueilta. Siellä on toisinaan erittäin rankkojankin lumisateita. Rakennusten korkea harja estääkin kattoa romahtamasta lumen painosta.

tupsutaloja
kattoa tups tups
ankea ikkuna
liepeen alla

Alla yhden kodin perhealttari.

alttari

Sammalta ja kiviä kattojen päällä.

sammal

Olkikatot sidotaan monimutkaisilla köysisysteemeillä bambu tai puukehikkoon.

köysi

Alla näkyy lumisateen vaikutus rakennustyyliin. Taustalla Toyaman prefektuurin rakennus ja etualalla maalaistalo Naganon prefektuurista, joka on ihan yhtä kylmä paikka talvella, mutta huomattavasti vähälumisempi hieman Japanin alppien suojassa. Täten seinät, katot ja tukitolpat voivat olla paljon ohuempia ja sirompia.

tyylit
vessa

”Vesiklosetti” ja vesimylly.

vesimylly

Alla olevat hahmot esittävät kuuden kadonneen maailman kuutta pelastajaa. Perinteen mukaan kuolleen tulee kulkea näiden kaikkien maailmojen läpi.

patsaat

Alla hieman vauraampaa kaupunkimaisempaa tyyliä Aichin prefektuurista. Kyseessä on portti erään samuraiperheen kotiin. Portti itsessään on jo vallan symboli. Samuraikastiin kuulumattomilta oli kielletty porttien ja muurien rakentaminen tonteilleen.

vaurasta

Alla tyypillinen hevoskauppiaan rakennus Fukushiman prefektuurista. Ylempi katto olkia, välikatto puulastuja. Alakerta on kauppatiloja ja isoksi osaksi ilman lattiaa hevosia varten, kun taas asuintilat ovat toisessa kerroksessa.

kauppa

Alla kauppiaan talon sisätiloja Naran prefektuurista.

etu
taka
pata

Viimeisenä hieman tuoreempi kaupunkirakennus Meiji-ajalta Kanagawan prefektuurista. Olkikatot ovat vaihtuneet jo tiileihin päätykoristeineen. Kaupungeissa tyyli oli toinen, mutta maaseudulla voi vieläkin nähdä olkikattoja moderneissakin rakennuksissa.

katto

Eteisessä oli entisajan ”varkaidentorjuntajärjestelmä”.

hirviö
käytävä lasinen

Tykkään noista perinteisistä lasitetuista käytävistä. Jos mulla olisi ylimääräistä rahaa, rakentaisin itselleni omakotitalon tuohon tyyliin pitkine käytävineen, muunneltavineen liukuovineen, mutta moderneilla mukavuuksilla ja tietenkin kunnollisilla eristyksillä ja tuplalaseilla ikkunoissa.

huone
säleikkö

Museoalueella on erillinen näyttelytila, jossa kerrotaan tarkemmin rakennustekniikasta ja entisajan ihmisten elämisestä. Kaiken kaikkiaan paikka on melko ulkkisystävällinen, koska infoa ja kylttejä on kiitettävästi myös englanninkielellä. Museo on pikkupyrähdyksen päässä Odakyu-linjan varrella. Sisäänpääsymaksu aikuiselta 500 jeniä.

infotila

Mainokset

4 vastausta to “Nihon Minkaen, eli maalaistalojen museo”

 1. Maria 12.11.2012 klo 03:57 #

  Vähänkö kivan näkösiä taloja! Meikä tykkää just tommosista historiallisista juttuista 🙂 Oon kyllä saanu kyllä hyviä vinkkejä tästä sun blogista, että missä kaikkialla vois käydä, kun joskus hamassa tulevaisuudessa pääsen Japaniin 🙂

  • Tatu 12.11.2012 klo 04:09 #

   Kiitos.

   Juu, todellakin kannattaa mennä katsomaan sitä Japanin hiljaisempaakin puolta.

   Toivottavasti tuleva reissusi onnistuu.

 2. äiti 12.11.2012 klo 23:14 #

  Onpa taas upeita kuvia ja hienoja yksityiskohtia.
  Tulee mieleen eräs mukava hetki nuotion ääressä kun join teetä avotulen ääressä vastaavanlaisessa museossa…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Japanilainen koti | Tatu @ nihon - 05.06.2017

  […] Vanhepia perinteisiä kiinteistöjä voitte vilkaista aikaisemmista artikkeleista esim. täältä, täältä, täältä ja täältä. Jos lukijoissa ilmenee kiinnostusta tai minulla aikaa […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: