Valmistujaistunnelmia

14 Huh

Japanissa kevät on lopun ja alun aikaa, ei kuitenkaan lopun alun aikaa… toivottavasti. Tarkoitan sittä että esim. kouluvuosi alkaa ja päättyy keväällä toisin kuin Euroopassa. Lisäksi firmoilla on tapana ottaa sisään uusia työntekijöitä juurikin keväisin. Sitä varten opiskelijat käyvät läpi työhaastattelujen rumbaa, jo ennen valmistumistaan. Siitä kirjoitin hieman aikaisemmin. Kaikki siis ajoittuu tuohon fiskaalivuoden taitteeseen.

värikästä

Toki siis minunkin yliopistolla oli viimeisen vuoden opiskelijoilla juhlan aika. Leidit olivat pukeutuneet värikkäisiin hakamoihin ja jannut enimmäkseen mustiin pukuihin. Muutamat miespuolisetkin olivat perinteisellä hakama-tyylillä liikkeellä. Itse seremoinia on suoraan sanottuna tylsä. Juhlasalissa nakotetaan pitkiä toveja kuuntelemassa puheita ja katsomassa kun vuosikurssin parhaimmistolle jaetaan kunniakirjoja. Pari lyhyttä musiikkiesitystä koulun klassiselta klubilta, minkä jälkeen kaikki asettuu pitkiin jonoihin ja todistukset jaetaan vikkelästi, mutta järjestelmällisesti.

Tämän jälkeen salin ulkopuolella on oikea kaaos kun kaverit yrittävät löytää massasta toisiaan, jotta saisivat otettua kaverikuvia puvut päällä ja todistukset kourassa. Osa tiedekunnan osastoistakin koittavat vaihtelevalla menestyksellä ottaa ryhmäkuvia. Fotoilun oikeastaan ymmärtää, koska tuo päivä on monille viimeinen, jolloin opiskelijatovereita tapaa… ehkä koko loppuelämäksi, koska tästä eteenpäin jokainen menee eri firmoihin töihin, eri paikkakunnille. Illalla toki on syöminki/juominki-tapahtumat, mutta tuolloin ei enää ole hakamat päällä.

Yliopistomme farmasian opiskelijat puurtavat koulussa 6 vuotta. Suomen tyylistä farmaseutin tutkintoa ei ole, vaan valmistuneet kaikki ovat suorittaneet maisteri-tason tutkinnon, elikkäs ovat Suomen mittakaavassa proviisoreja. Toinen japanilaiselle yliopistoille tyypillinen seikka on että (lähes) kaikki valmistuvat samaan aikaan, kuten lukiostakin. Suomessahan yliopistosta ”tullaan ulos” vähän kukin kulloinkin. Täten myös firmat voivat rekrytoida opiskelijoita jo ennen kuin paperit ovat kourassa, koska he todennäköisesti valmistuvat yliopistoputkestaan juuri tiettynä aikana… keväisin.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: