Hiraizumi

17 Mar

kiskoilla

Ei huonot maisemat matkalla Hiraizumiin. Täydellinen sää reippailuun historiallisissa maisemissa, ei liian kuuma, eikä tarvinnut vetää pitkähihastakaan päälle. Tohokun kesä on huomattavasti siedettävämpi kuin tukahduttava Tokio.

Heian-kaudella 1100-luvulla, Japanin vaikustusvaltaisimman suvun, nimeltään Fujiwara, pohjoinen haara asettui Hiraizumiin ja perusti paikallisen valtakeskuksen. Ehkä yhtenä syynä kohtuullisen eristyneen sijainnin valintaan oli että heidän johtaja Fujiwara no Kiyohira oli puoliksi alkuperäistä Emishi kansaa, joka asutti pääsaaren pohjoisosia. Loistoa kesti kuitenkin vain noin 100 vuotta kun Fujiwarojen vallan hiipumisen myötä myös Hiraizumin alue alkoi nopeasti taantumaan.

asemalla

Ensimmäinen kohde on Motsu-jin (毛越寺) temppeli. Kaksi ensimmäistä kanjia voidaan lukea myös ’Kegosu’, mikä tarkoittaa karva-rajaa. Erikoisella nimellä on historiallinen syy. Alue sijaitsi Japanin pohjoisrajalla, jonka ulkopuolella ilmeisen karvaiset Emishin ihmiset asuivat. Hauskaa, eikös?!

poltto

Motsu-ji on yksi harvoista jäljellä olevista Tendai-buddhalaisuude ’puhtaan maan’ koulukunnan puutarhoista. Itse asiassa tyylille tyypillinen suuri keskuslampi on ainoa alkuperäinen jäljellä oleva osa. Temppelin muut rakennukset paloivat 1200-luvulla. Temppelikompleksiin kuului sen loiston aikana jopa 40 pagodaa ja 500 luostaria.

lampi

Nykyiset rakennukset ovat tuoreempia, mutta kuitenkin sentään 1800-luvulta. Lisäksi puutarhassa on esillä aikaisempien rakennelmien perusteet, joten hyvällä mielikuvituksella voi paikan kuvitella alkuperäisessä tilassaan.

puro

Yllä oleva puro toimi silloin tällöin runotapahtumien- tai kilpailujen pitopaikkana. Puro oli tuolloin tärkeässä roolissa, kun osanottajat muodostivat kahden säkeistön ’renga’ runoja. Ensin yksi henkilö kirjoittaa ja lausuu aloitussäkeen (hokku) ja asettaa sen pieneen veneeseen yläjuoksulla. Toinen runoilija odottaa alajuoksulla ja hänen pitää keksiä hokkuun sopiva toinen säe ennen kuin vene saapuu puron mukana hänen kohdalleen, ja täten muodostaen kokonaisen renga runon.

soitto

Pikkutyttö soittaa rukouskelloa.

katto
kukka

Yllä on ainoa lumpeen kukka, joka oli jäljellä. Kaikki muut kukinnot olivat jo kuihtuneet pois.

Motsu-ji pääsi muutaman muun Hiraizumissa sijaitsevan kohteen kanssa UNESCON maailmanperintölistalle vuonna 2011. Temppeli on suosittuja kohteita ruskan aikaan, mutta on huomattavasti rauhallisempi muina vuodenaikoina poislukien erityisinä pyhinä päivämäärinä.

lehti

Toisena kohteena oli Chuson-ji temppeli, joka on Hiraizumin nähtävyyksistä kuuluisin ja luonnollisesti myös UNESCO kohde. Temppeli kuuluu myös Tendai koulukunnalle ja on Motsu-jin tapaan Fujiwaran suvun rakennuttama. Se sijaitsee, toisin kuin Motsu-ji, syvällä metsän siimeksessä eikä sillä ole samanlaista aukeaa puutarhaa.

ryhmä

Temppelin kuuluisuus on suoraan verrannollinen turistiryhmien määrään.

portti ja polku
kiviä

Jostain syystä moniin paikkoihin oli pinottu kasoittain pieniä kiviä. Ja jostain vielä kummallisemmasta syystä yksi sivutemppeli myi Rilakkuma-aiheisia rukous/toivomuslaattoja (Ema).

rilakkuma
savuja

Ostimme temppelistä myös myös suojaavan amuletin (Omamori) veljeni perheelle, koska he saivat juuri syksyn alussa vauvan.

Alkuperäisiä rakennuksia ei ole jäljellä kuin kaksi, mutta onneksi toinen niistä on mitä loisteliain. Kyseessä on Konjiki-do, eli kultainen halli, joka on pohjoisten Fujiwarojen kauttaaltaan lehtikullalla päällystetty mausoleumi. Se sisältää niiden kolmen johtajan ruumiit, jotka ehtivät hallitsemaan Hiraizumissa ennen suvun vallan hiipumista. Kultainen halli oli aikaisemmin puurakennuksen suojissa, mutta nyttemin sen ympärille rakennettiin betoninen suojahalli paksuine panssarilaseineen. Rakennuksen sisällä ei saa kuvata, joten yleensä vierailijoiden fotot näyttävät vain tylsän suojarakennuksen ulkoseiniä.

talo talossa

Koska valokuvaaminen ei ole mitenkään uskonnollisesti kielletty vaan lähinnä herkkien päällystyksien suojaamista varten, kuvia kultaisesta loistosta voitte nähdä yksinkertaisesti netin kuvahaulla (salamavalot voivat vahingoittaa herkkiä pintoja). Lähettyvillä on myös museo, jossa on esillä esineistöä loiston ajoilta ja jossa voi oppia Hiraizumin historiasta. Informaatio on tosin suurelta osin japaniksi, mutta myös lyhykäisiä käännöksiä lontoonkielellä on saatavilla.

ulkohuussi

Alueella on lukuisia pieniä… ja ultrapieniä sivupyhäkköjä.

pikkune

Sekä juurakoiden muodostamia portaikkoja.

juuriportaat

Ja lisää luonnonportaita… varo nilkkoja.

juuriportaat + bambuu

Yksi ei täysin alkuperäisistä, mutta kuitenkin yksi vanhimmista rakennuksista on hienon näköinen no-teatterin näyttämö. Luonto yrittää kovasti valloittaa sen perinteistä olkikattoa.

noh

Ja lisää pikkukivikasoja… kumma tapa.

lisää kiviä

Seuraavassa artikkelissa vaihdamme buddhalaisen hiljentymisen jälleen ilotulitteiden ja musiikin paukkeeseen Omagarin kilpailun toisessa osassa.

Mainokset

5 vastausta to “Hiraizumi”

 1. sannabanana 17.11.2013 klo 12:31 #

  Olipas kiva retki, taas opin jotain uutta!
  Tuo karvaraja, apua!!!!
  Ja runoilu joen varressa ja veneen avulla kuulostaa aivan mahtavalta. Tekisi mieli lukea joitakin tuotoksia.

  • Tatu 17.11.2013 klo 17:19 #

   Hehe! Jep, karvaraja hyvinkin. 🙂

   Rengan tärkein runoantologia on Tsukubashū.
   En tosin tiedä että onko sitä käännetty kokonaan tai osaksi englannin kielelle.

 2. äiti 22.11.2013 klo 23:33 #

  Nautin kuvista suunnattomasti!!! Juurakkoportaat hienoja, suorastaan mystinen tunnelma. Itse asiassa kiva tapa pinota kiviä/asetella kiviä, ”harrastan” sitä itsekin ;-).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Japanilaiset puutarhat: historia | Tatu @ nihon - 22.12.2014

  […] puutarhaa. Näitäkään puutarhoja ei ole säilynyt kokonaisina, mutta esimerkiksi Ujin (yllä) ja Hiraizumin (alla) puutarhat sisältävät useita tyylille ominaisia […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: