Pala Akitaa

1 Jou

torni

Kävin kurkkailemassa paria mielenkiintoista kohdetta Akitan kaupungissa. Ensimmäisenä on Kubotan linna, joka Edo-ajalla tunnettiin myös nimellä Akitan linna. Nykyään tosin Akitan linnan titteli viittaa useimmin vanhempaan Nara-aikaisen linnoituksen raunioihin vähän matkan päässä. Linna sijaitsee aivan Akitan kaupungin keskustassa ja alue toimii nykyään yleisenä puistona niinkuin usein linnoitusten kohdalla on tapana.

Yllä olevassa vartiotornin kuvassa näkyy Kubotan linnan erityispiirre. Puolustusvallit eivät ole tehty kivistä, kuten esim. Osakan linnassa, vaan pelkästään maa-aineksesta. Tämä rakennustyyli oli perinteenä silloisen hallitsijasuvun, Sataken, kotiseuduilla Hitachin provinssissa.

vartiokoppi

Linna valmistui vuonna 1604 ja useiden laajennusten jälkeen muodostui vedellä täytetyistä vallihaudoista, muureista ja 9 vartiotornista. Suurempaa keskuslinnaketornia ei ollut johtuen joko varojen puutteesta tai sitten Satake suku ei halunnut herättää shogunaatin huomiota rakenteilla, jotka olisi saatettu kokea uhkaaviksi.

Osa linnoituksesta paloi useita kertoja historiansa aikana, minkä jälkeen se rakennettiin aina uudelleen. Lopulta Meiji restauraation jälkeen vuonna 1880 jo käytöstä poistetussa linnassa syttyi suuri tulipalo ja kaikki rakenteet yhtä vartiotaloa lukuunottamatta paloivat maantasalle. Vartiokopin kuva on yllä ja sen sisätilat kuvattuna alla.

sisällä

Yli sadan vuoden jälkeen yksi kulmatorneista rakennettiin uudelleen 1989 ja se sisältää pienen museon Satake-suvun historiasta. Sisäänpääsy on vaivaiset 100 jeniä.

linna

Esillä on myös pienoismalli linnoituksen alkuperäisestä muodosta. Jäljellä oleva vartiokoppi on alla olevan kuvan keskellä muurin kulmassa. Informaatio on lähes kokonaan vain japaniksi.

pienoismalli
huipulta

Vartiotornin huipulta on hyvät näkymät jokaiseen ilmansuuntaan yli Akitan kaupungin. Lisäksi itse puistoalue linnan ympärillä on hyvin hoidettu ja varsin viihtyisä.

lampi

Akita Kanto on yksi Tohokun alueen suurimmista festivaaleista. Se pidetään vuosittain Elokuun alussa. Sillä toivotaan Shinto-jumalilta hyvää satoa kuluvalle vuodelle. Festivaalin päänäytöksenä on pitkien bambusta tehtyjen lyhtytolppien tasapainottelu. Ne voivat olla jopa 12 metriä korkeita ja painaa 50 kiloa. Jos ei pääse Akitaan vierailemaan tuona aikana niin festivaaliin voi tutustua Kanto Museossa (Neburinagashi-kan), jossa voi lyhtytolpan kannattelua kokeilla itsekkin.

lyhtyjä

Tasapainotteluun annetaan opastusta. Alla oleva ystävällinen ukkeli opetti perusotteen salat, eli tolpan kannatteleminen yhden kämmenen päällä. Käytössä maallikoille on tosin paljon lyhyempi lyhtytolppa.

tasapainoukko

Melko pitkä, eikös vain?
Muita tasapainoilutapoja on mm. olkapäällä, lonkalla tai otsalla pitäminen. Pointti on ettei tuolloin tolppaan kosketa käsillä lainkaan. Vielä joku päivä menen itse festaria katsomaan. Se vaikuttaa todella vauhdikkaalta ja tunnelmalliselta tapahtumalta.

pitkä
tyylejä

Viimeinen kohde on Meiji-ajalta oleva punatiilinen vanha pankkirakennus (Akita Akarenga). Nykyään siellä on esillä Akitan perinteisiä käsitöitä ja erityisesti kahden taiteilijan teoksia.

punatiili
pankki
portaat
peili

Katsuhira Tokushi oli paikallinen uuden polven ukiyo-e taitelija. Hän oli normaalin maalaisperheen poika, joka alkuaikoina elätti itseään veistämällä nukkeja. Sattumalta hän otti osaa puupaininten kaiverruskurssille ja löysi sitä kautta menetelmän itseilmaisuun. Koska taustansa takia hänellä ei ollut juuri yhteyksiä perinteisiin ukiyo-e taiteilijoihin, kehittyi hänelle omanlaisensa tyyli. Lisäksi koska hän oli jo kokenut kaivertaja, oli hänen työnsä laatu erittäin korkealuokkaista. Kuvien aiheet käsittelee hänen elinaikansa normaalia elämää Akitan maaseudulla.

Esimerkkejä voitte katsoa alla olevalta sivulta:
http://ukiyo-e.org/search/?q=Katsuhira%2C%20Tokushi

työkalut
korui

Toinen taiteilija, jonka töitä oli esillä, on Sekiya Shiro. Hän valmistaa taidolla erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä metallista. Häntä kutsutaan eläväksi kansallisaarteeksi, mikä kertonee jotain hänen käsityön tasosta.

prosessi
pannu

Seuraavassa artikkelissa palaamme viimeisen kerran Omagarin ilotulitusesityksiin.

5 vastausta to “Pala Akitaa”

 1. Andy 04.12.2013 klo 13:41 #

  Moikka! Meidän blogissa olisi sulle haaste: http://andyjaville.blogspot.com/2013/12/yksitoista.html.

  • Tatu 05.12.2013 klo 01:21 #

   Paha nakki! Koitan vastata kun ehdin. 🙂

 2. äiti 06.12.2013 klo 01:17 #

  Voi miten hienoja kohteita!!! Jospa joskus pääsisin itse näkemään…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Yokoten linna | Tatu @ nihon - 10.02.2014

  […] muutamia kertoja historiansa aikana. Edo kaudella linna kuului Kubotan hallintoalueeseen, ja siten Kubotan linnan alaisuuteen. Tämä oli hyvin epätavallista, koska Tokugawa shogunaatilla oli sääntö, jonka […]

 2. Kurashiki | Tatu @ nihon - 08.02.2015

  […] yhdessä keramiikkapajassa, jossa voimme maalata omat kupit. Yllä minun ”taidonnäyte” Akita-teemaisesta kupista Namahagen naamalla. Joillain ryhmäläisillämme eilinen juhliminen otti vielä […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: