Okuribon

13 Tam

Okuribon festivaali pidetään vuosittain Yokoten kaupungissa Akitan prefektuurissa varsinaisen Bon festivaalin jälkeen. Tämän festarin pääosassa ovat Yokoten eri kaupunginosien edustajien rakentamat ”laivat”. Naapuruston jannut kokoontuu pitkin kesää ja rakentelee oljista ja puusta suurehkoja raahattavia tai kannettavia laivoja. Ja sitten aikoinaan jonkun neropatin älynväläys oli lisätä laivoihin palavia kynttilöitä. Fiksua porukkaa… tehdään hutera laiva ”paloturvallisesta” olkimateriaalista, peitetään se kauttaltaan pienillä avotulilla, nakitetaan ukkeli seisomaan sen päälle ja nostetaan koko hökötys ilmaan naapuruston maallikoiden toimesta.

What could possibly go wrong?

Aloitetaan iltapäivästä, jolloin festivaali varsinaisesti pyörähtää käyntiin kesän kestäneiden valmistelujen jälkeen. Laivaporukat raahaavat tai kantavat tekeleensä joen ylittävälle sillalle. Monissa laivoissa ei ole edes pyöriä alla, koska sehän olisi aivan liian helppoa. Kaduilla ei ole liikaa tilaa ja ryhmien välille kehittyy leikkimielisiä kahakoita.
Illan pimetessä enemmän ja enemmän laivaporukoita saapuu paikalle ja silta alkaa ruuhkautumaan melkoisesti. Useilla ryhmillä on omat muusikot mukana, joten ohjeistus- ja kannustushuutojen sekä pillien vislauksen lisäksi ilman täyttää rumpujen pauke.


Kun taivas on riittävän pimeä, laivat kuskataan joen rannalle ja ilotulitusesitykset alkavat.


Yllättäen laivaryhmät pyrkivät palaamaan takaisin sillalle… melkeinpä kaikki samaan aikaan. Ylös johtava liuska on täynnä kuhinaa, kamppailua ja tungosta. Paikalla on useita paloautoja, mikä saattaa hyvinkin tulla tarpeeseen.

Alla ilotulituksia Yokoten linnan yllä.


Sillan päällä käynnistyy festivaalin päätapahtuma. Pientä törmäilyä on jo tapahtunut pitkin iltaa, mutta sillalla alkaa todellinen kamppailu jossa on naapurustojen kunnia pelissä. Laivat nostetaan hartioille ja pusketaan nokkakolarissa toisiinsa keulat nostettuna korkealle ilmaan. Voittaja on se jonka joukkue saa toisen pudottamaan keulansa alas aikaisemmin. Aika hektistä ja jännittävää meininkiä.

Koska musiikki, liike ja äänet ovat olennainen osa tätä festivaalia, kuvasin muutaman pätkän videotakin. Laitan sen myöhemmin esiin niin pääsette ”nauttimaan” tutuksi tulleen surkeasta kameratyöskentelystä.

Mainokset

2 vastausta to “Okuribon”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Okuribon video | Tatu @ nihon - 02.02.2014

    […] on video aikaisemmin esittelemästäni Okuribon festivaalista Yokoten kaupungissa. Ensin venehurjastelua, sitten hieman ilotulituksia ja lopuksi […]

  2. Yokoten linna | Tatu @ nihon - 10.02.2014

    […] Linnan huipulta on varsin hulppeat näkymät yli Yokoten kaupungin. Asukkaita siellä on noin 100.000, eli saman verran kuin Lahdessa. Yokote on tyypillinen keskisuuri japanilainen kaupunki. Usein tämänkokoiset kaupungit näyttävät pienemmiltä mitä ne asukasmäärältään voisi olettaa. Tämä johtuu siitä että pinta-ala on varsin suuri (melkein 700 neliökilometriä). Asukas tiheys on täten vain 137 per km2, kun esim. Lahdella se on 765 km2. Lisäksi suurmetropolien ulkopuolella tonttimaa on huomattavasti halvempaa, mikä kannustaa omakotitalojen rakentamiseen isompien kerrostalojen sijaan. Alla olevasta kuvasta voitte nähdä Yokote-joen ja sen ylittävän sillan, jolla pidetään vuosittainen Okuribon festivaali. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: