Namahage

21 Hel

namahage

Namahage on Akitan prefektuurin Ogan niemimaalta peräisin oleva peikkomainen olento. Niillä on suurikokoinen irvistävä maski, pitkä tukka ja ne ovat pukeutuneet perinteisiin olkiviittoihin. Yleisin maskin väri on kirkkaan punainen, mutta namahaget myös kulkevat usein pareina jolloin toisella on sininen maski. Nämä oliot kiertelevät uutena vuotena ovelta ovelle pelottelemassa lapsia, jotka ovat olleet tuhmia tai laiskoja. Tyypillisesti Namahage saa perheeltä palan mochia, mutta vieraillessaan vastanaideiden luona pariskunnan oletetaan pukeutuvan virallisesti ja tarjoavan sakea ja ruokaa Namahageille. Jos onnistuu saamaan Namahagen vaatteen oljen, sen uskotaan tuovan onnea ja terveyttä vuoden ajalle.

Legendan mukaan Namahaget tulivat kiinalaisen keisarin mukana ja peikot asettuivat läheisten vuorten huipulle asumaan. Namahaget varastivat silloin tällöin ruokaa ja nuoria naisia Ogan niemimaan kylistä. Kyläläiset löivät peikkojen kanssa vetoa että jos ne pystyvät rakentamaan yhden yön aikana tuhataskeleisen portaikon vuoren huipulle, kyläläiset tarjoavat niille nuoren naisen joka vuosi. Jos Namahaget epäonnistuisivat, heidän tulisi lähteä ja jättää kyläläiset rauhaan. Peikot suostuivat vetoon ja olivat melkein saaneet portaat valmiiksi hyvissä ajoin ennen yön loppua, mutta kyläläiset matkivat kukon kiekua ja täten Namahaget luulivat ajan loppuneen ja lähtivät pois.

Alla video Namahage museossa järjestettävästä esityksestä.
Käytännössä verbaalisia vitsejä ja lapsien säikyttelyä.

.

Yksi vastaus to “Namahage”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kurashiki | Tatu @ nihon - 08.02.2015

    […] jossa voimme maalata omat kupit. Yllä minun ”taidonnäyte” Akita-teemaisesta kupista Namahagen naamalla. Joillain ryhmäläisillämme eilinen juhliminen otti vielä kunnon […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: