Japanin uskonnoista: Buddhalaisuus Japanissa

5 Huh

Nara
Nara kaudella pääkaupunkiin muodostuu 6 koulukuntaa. Ne eivät pidä omaa koulukuntaa ainoana oikeana oppina. Koulukunnat eroavat opillisesti, mutta lähinnä vain siksi että perustuvat buddhalaisuuden eri oppikirjoihin ja ovat erillisiä maahantuotuja eikä alkuperäisiä ajatuksia. Buddhalaisuudesta muodostuu Nara-kaudella käytännössä valtionuskonto, tosin lähinnä enemmänkin hovin keskuudessa, samalla kun tavallisen kansan harjoittaessa shintolaisia perinteitään. Tuona aikana Naraan rakennetaan myös suuria temppeleitä kuten Horyuji, Todaiji ja Kofukuji. Niistä erityisesti Todaiji on vaikuttava massiivisella Buddhan patsaalla ja sitä suojaavalla maailman suurimmalla puurakennuksella.

Heian
Heian kausi alkaa kun pääkaupunki siirretään pois Narasta voimakkaiden temppeleiden vaikutuksen alta. Valtio haluaa tukea vallalleen buddhalaisuudesta, mutta ei suurilta Naran koulukunnilta, joten keisari etsii muita soveltuvia koulukuntia. Saicho 767 – 822, matkustaa Kiinaan ja tuo mukanaan Tendai buddhalaisuuden (Lotus sutra) ja mukauttaa sen hoville sopivaan muotoon. Hän myös perustaa temppelikeskuksen Hieivuorelle pääkaupungin liepeille.

Kukai 774 – 835 oli shamaanisuvun jäsen, joka osasi Kiinaa erittäin hyvin. Nousi keisarin suosioon ja matkusti Kiinaan etsimään uutta sopivaa oppia. Hän lopulta perusti Shingon koulukunnan, joka on ajattelultaan esoteerinen, eli teksteillä kaksi merkitystä; julkinen ja salainen, joka esiintyy mantrojen äänensävyjen ja painotusten välityksellä. Shingon koulukunta tarjosi nopeamman tien valaistukseen ja myös sisälsi fundamentalistisen ajatuksen, jonka mukaan muita koulukuntia ei pitäisi olla. Kukai perusti keskuksen Koya-vuorelle kauaksi pääkaupungin vaikutuksista. Lupaus nopeasta tiestä valaistumiseen osoittautuu suosituksi ja koska koulukuntien tukemiseen olevat varat olivat rajalliset, Tendai omaksuu myös esoteerisia osia oppiinsa.

Buddhalaisuuden uudistus Heian ajasta eteenpäin
Heian kaudella syntyi tiivis suhde aristokraatteihin ja temppeleistä tuli poliittisia välineitä. Osa luostareista jopa militarisoituivat (taistelevien munkkien joukot Hiei-vuorella). Tästä seurasi reformiliikkeiden nousu, jotka peräänkuuluttivat oikeaa buddhalaisuutta ilman rahaa, väkivaltaa ja politiikkaa.

Puhdas maa
Tendain sisällä alkoi ”puhtaan maan” oppien korostuminen. Oppien mukaan maata kohtaa Mappo, eli ”lain lopun aika” tai rappio. Amitabha (Amida) on Buddhan ilmentymä ja boddhisatva, joka lukuisten aikaisempien elämien aikana oli tehnyt lukemattomia hyviä töitä. Hänen opeilla rappio voitaisiin välttää. Kaksi menetelmää valaistumisen saavuttamiseen; Jiriki, eli omaan voimaan luottaminen ja Tariki, eli ulkoiseen, Amidan, voimaan luottaminen. Käsite Jodo tarkoittaa puhdasta maata, jossa Amidan kutsumana kohde asuu puhtaalla maalla ja pyrkii kohti valaistumista. Nembutsu (manu-amida-butsu) on ns. kutsufraasi, jota lausumalla Amida lisää lausujan jodo:on pääsemisen ”odotuslistalle”.

Myöhemmin Tendaista erkanee uusia koulukuntia. Genku (Honen Shonin) 1133-1212 karkoitettiin Hiei-vuorelta eroavien ajatustensa takia. Shinran Shonin 1173-1262 oli Honenin oppilas ja Jodo-shinshu:n perustaja, mistä muodostui Japanin suurin buddhalainen koulukunta. Sen oppien mukaan munkeilla lupa mennä naimisiin, eikä välttämättä ole tarvetta temppeleille (kokoontumisia jonkun kotona tai muissa tiloissa). Itse ei voi tehdä mitään koska kaikki on Amidan ”kaikua”, vaikka joskus tekeekin jotain huonoa niin voi silti päästä puhtaalle maalle. Tan’isho on Shinranin oppilaan kirjoittama ja Japanin luetuin uskonnollinen kirja.

Rennyo 1415-1499 oli vaikutusvaltainen Jodo-shinshun uudistaja ja häntä pidetään koulukunnan ns. toisena perustajana. Hänen ajatusten pohjalta nousi Ikko ikki 1487-1580 niminen uskonnollinen demokraattinen talonpoikaiskapina, joskin Rennyo itse pyrki pitämään etäisyyttä liikkeen väkivaltaisista osista. Ippen Shonin 1239-1289 oli puhtaan maan buddhalaisuuden valtava munkki joka perusti Jishu-haaran. Sen mukaan nembutsua tulee lausua jatkuvasti, lausumista voi tehdä toisen puolesta ja pyytää siitä rahallista tukea, nembutsua voi myös lausua tanssilla ja muilla keinoilla.

Zen
Zen buddhalaisuus oli vahvasti kytketty samuraisäätyyn ja siksi tunnetuin koulukunta erityisesti ulkomailla, mutta ei kuitenkaan ole buddhalaisuuden suurin haara. Zen on Jiriki –buddhalaisuutta, eli omaan voimaan luottamista. Luostareissa harjoitettiin laajasti maanviljelyä ja muita askareita, koska oppien mukaan mikä tahansa oikein tehty työ voi johtaa valaistumiseen. Harjoittamiseen liittyy myös tekstien piilomerkitysten selvittäminen (Koan). Sen kun ymmärtää saavuttaa hetkellisen valaistumisen (Satori). Zeniin kuuluu oleellisena osana istuva meditaatio, eli zazen, jossa harjoittajat hiljentyvät istumaan ja rauhoittavat sekä kehon että mielen. Eisai (Yosai) 1146-1215 oli Tendailainen munkki, joka matkusti Kiinaan, missä hän tutustui Linji koulukuntaan ja lopulta perusti sen japanilaisen haaran, Rinzai-zenin.

Gozan, eli viiden vuoren järjestelmä, tarkoittaa että Zen buddhalaisuudella on viisi päätemppeliä, joiden alaisena muut temppelit toimivat. Japanissa gozan järjestelmiä on itse asiassa kaksi, yksi Kamakurassa Minamotojen valtakaudelta ja yksi Kiotossa Ashikagojen ajalta.

Rankei Doryu (Lanji Duolong) 1213-1278 oli kiinalainen zen-munkki. Häntä varten rakennetaan Japanin ensimmäinen zen-temppeli, minkä myötä koulukunnan erottuminen Tendaista ja muutos kohti ”puhdasta” zen-buddhalaisuutta alkoi.

Dogen 1200-1253 oli Kiinassa vaeltanut japanilainen zen-munkki ja yksi tärkeimmistä klassisista ajattelijoista. Hän oli Eiheiji temppelin perustaja Pohjois-Japanissa ja hänen oppeja koottiin teokseen nimeltään Shobogenzo, jonka aiheet käsittelivät laajasti muun muassa luostarin käyttäytymissääntöjä, miesten ja naisten tasaarvoa sekä kielen filosofiaa.

Nichirenshu
Yleensä buddhalaisuudessa ajateltiin että sanomaa voi välittää eri välinein erilaisille ihmisille (keskustelu, musiikki, esitykset, patsaat) eikä mikään käytetyistä menetelmistä ole vähemmän tosi. Nichirenshu sen sijaan painottaa vain yhtä oikeaa menetelmää, joka heille on Lotus sutra. Heidän mukaansa muut koulukunnat johtavat harhaan ja ovat vääriä.

Nichiren Daishonin 1222-1282 oli koulukunnan perustaja. Hän oli aluksi Tendai koulukunnan jäsen, jolloin puolusti omaa näkemystään Tendain sisällä hyvin aggressiivisesti. Kun haluttua muutosta ei saatu aikaan, hän perusti oman koulukunnan ja huhujen mukaan suunnitteli hyökkäyksiä muita koulukuntia vastaan, joten karkoitettiin Sadon saarelle. Nichiren ei tullut toimeen saarelaistenkaan kanssa ja palautettiin lopulta muutaman vuoden jälkeen Honshulle. Nichiren painosti hallintoa antamaan henkisen johtajan paikan mongolihyökkäyksien verukkeella, jotka hän oli ennustanut tapahtuvan, mutta aristokraatit eivät uskoneet tapahtumien yhteyttä ja täten suunnitelma ei onnistunut. Nichirenshun vihamielisyys ja eristyneisyys muista buddhalaisuuden haaroista jatkoi kasvuaan. Hokke ikki 1532-1536 on termi Nichiren kannattajien hyökkäyksistä muita koulukuntia vastaan. Nichirenshu pysyi marginaalisena ja aggressiivisena liikkeenä vielä pitkään ja sillä on nykyään kytköksiä soka-gakkai puolipoliittiseen ryhmittymään.

4 vastausta kirjoitukseen “Japanin uskonnoista: Buddhalaisuus Japanissa”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wikilinkki | Tatu @ nihon - 21.09.2014

  […] Linkit artikkeleihin: Osa 1 Osa 2 Osa 3 Osa 4 Osa 5 Osa 6 Osa 7 Osa 8 Japanin uskonnoista: osa 1, osa 2, osa 3 […]

 2. Shinnyodo ja Kurodani temppelit punaisten puiden katveessa | Tatu @ nihon - 20.12.2014

  […] nimellä. Se sijaitsee kävelymatkan päässä Kioton Yliopistolta itään. Kurodani on yksi Puhtaan maan, Joudo, -buddhalaisuuden päätemppeleistä. Se perustettiin vuonna 1175 ja oli alunperin vain kaksikerroksinen […]

 3. Tarkastelua tatamilta – Rahastoista ja Japanin rahahuolista | Tatu @ nihon - 24.09.2018

  […] uskoon. Näistä linkeistä voitte lukea lisää Shintolaisuudesta ja Buddhalaisuudesta (osa 2) […]

 4. Yhä useampi kääntyy buddhalaisuuden käytäntöihin – osa 2 – Sepansoitto.fi - 24.02.2021

  […] kuten meditointiin tai laulamiseen, jota tehdään päivittäin. Esimerkiksi japanilainen Jodo Shu (puhdas maa) buddhalaiset lausuvat Nembutsua joka päivä. Zen ja Thervada buddhalaiset harjoittavat bhavanaa ( meditaatiota) päivittäin. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: