Nagoyan linna

3 touko

Siitä onkin jonkin verran aikaa kun olen viimeksi kirjoitellut blogiin, joten koitetaas taas tsempata ja puskea artikkelia ulos. Tällä kertaa aiheena on visiitti Nagoyan linnaan.

Linna on Nagoyan kuuluisin maamerkki siitä huolimatta että päätorni ei ole alkuperäinen rakennus. Linna edustaa tyypillistä tasamaan tyyliä ja sitä aikoinaan ympäröi laajat ja monitasoiset vallihaudat sekä muurit. Nykyään linnan alue käsittää muurirakenteita vain kahdella tasolla. Ulommat vallit ovat jääneet kaupungin urbaanin kasvun alle, vaikkakin siellä täällä voi havaita merkkejä entisistä puolustusrakenteista. Itse päätornin sisällä on tyypilliseen tapaan paikallisesta historiasta kertova museo.

Paikalla on ollut linna jo 1500-luvun alkupuolelta asti. Perimätiedon mukaan ensimmäinen Japanin suurista yhdistäjista, Oda Nobunaga, syntyi linnassa, mutta asiasta ei ole vedenpitäviä todisteita. Myöhemmin linna on käytännössä käyttämätön ja sen kunnossapitoa laiminlyödään.

Tokugawan kaapatessa vallan ja Edo-kauden alkaessa Ieyasu shogun päättää rakentaa Nagoyan linnan uudelleen. Nykyisin nähtävä muoto onkin juuri tämä Edo-kaudella muodostunut linnoitus. Siinä käytettiin aikansa viimeisintä linnoitustekniikkaa ja Nagoyan linnasta muodostuikin linnoitusrakennustyylin standardi lähes koko Edo-kaudelle.

Linnaa ympäröivässä puistossa oli vielä luumupuut kukassaan. Kirsikat olivat vielä kukattomia.

Linnan huipulta on varsin hyvät näkymät Nagoyan kaupunkimiljööseen.

Päätornin sisällä on museo joka esittelee linnan vaiheita ja rakennetta mm. pienoismallien avulla. Täten vieraat voivat kuvitella miltä ympäristö näytti Edo-kauden kukoistuksen aikaan.

Kuten linnan poikkileikkauksesta voi havaita, perinteinen linnoitusrakentaminen Japanissa pohjautui voimakkaasti puurakentamiseen, kivien sijaan kuten Euroopassa. Vain muurien, vallihautojen ja tornien perustat olivat kivestä. Japanilainen sodankäynti ei pitkään käyttänyt ballistoja, trebucheteja tai muita katapultteja laajassa mittakaavassa, koska linnoitusten puolustus perustui yksittäisen lujan linnan sijaan laajoihin sisäkkäisiin muuri ja vallihautarakenteisiin. Katapulttien kantama oli kuitenkin rajallinen, joten hyökkääjät joutuivat enimmäkseen tyytymään kiipeämään muurien yli ja taistelemaan suljetuilla sisäpihoilla. Lisäksi Edo-kauden alettua valtio oli kohtuullisen vakaa ja suurempia uhkia ei ollut, minkä seurauksena linnoitustekniikkaa olisi pitänyt kehittää.

Puurakenteesta toki oli seurauksena että linnat olivat alttiita tulipaloille, vaikka ne oli usein suojattu palolta joillain menetelmillä. Tästä syystä myös nykyaikaan on säilynyt vain harva perinteinen linna, koska jenkit käyttivät maailmansodan aikana laajasti palopommeja japanilaisten kaupunkien tuhoamiseen.

Linnan huipulla nakottaa kaksi leijonapäistä kultaista delfiiniä, naaras sekä koiras (en tiiä miten ne erotetaan toisistaan). Delfiiniolentojen sanotaan pystyvän luomaan vettä ja täten toimivat tulipaloja estävänä symbolina. Koristeet ovat aina olleet päällystettyinä kullalla osoittamaan Tokugawojen valta-asemaa. Tosin kerran jos toisenkin delfiinit sulatettiin ja muodostettiin uudelleen vähän vähemmän puhtaammalla kullalla, kun valtaapitäviltä alkoi valuutta loppua. Nykyiset delfiinit on päällystetty 0,15mm paksulla 18k kullalla.

Museossa on laajasti esillä esineistöä historian eri aikaikausilta. Informaatio on kiitettävän laajasti myös englanninkielellä, joten paikka sopii todella hyvin myös ulkomaalaisille. Tarjolla on myös erilaisia aktiviteettejä, kuten muurikiven vetämistä köydellä ja lapset voivat pukeutua perinteisiin pukuihin kuvan ottamista varten.

Visiitillä oli mukana pari kaveria, mukaan lukien aikaisempien blogilukijoiden mahdollisesti muistama herra Nenäverenvuoto, eli Nenis. Alla olevassa kuvassa hän ei todellakaan kompensoi mitään pyssynsä pituudella…

Päälinnoituksen palatsi, joka tuhoutui maailmansodan aikana, on aloitettu uudelleenrakentaa vuonna 2009. Tämä alunperin Tokugawa Ieyasun rakennuttama palatsi toimi alueen valtiollisena toimistona läpi Edo-kauden. Nykyisen päätornin sijaan (betonia), palatsi rakennetaan perinteisin menetelmin ja materiaalein. Rakenteet ovat Hinoki-sypressiä ja kultapäällysteiset liukuovet ovat tarkkaa käsityötä.

Palatsi ei ole vielä valmis ja rakennus avataan yleisön nähtäväksi kolmessa osassa. Ensimmäinen osa on ollut avoilla vuodesta 2013 asti, toinen osa avautuu 2016 ja koko palatsi on avoinna rakennustöiden päätyttyä vuonna 2018.


Kaiken kaikkiaan Nagoyan linna on melko mielenkiitoinen paikka. Valitettavasti itse torni on betoninen rekonstruktio ja eikä edes kovinkaan hyvä sellainen. Useissa muissa linnoissa betoninen rakenne on saatu paremmin näyttämään alkuperäiseltä. Museo tosin saa kiitosta laajasta informaatiotarjonnasta. Sisäänpääsy linnan alueelle on aikuisille 500 jeniä, ja mielestäni ihan hintansa väärti (tosin on muistettava että esim. Osakassa vain päätorni on maksullinen).

Mainokset

Yksi vastaus to “Nagoyan linna”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kanazawan linna | Tatu @ nihon - 29.06.2014

    […] Kanazawan linna on suuri hyväkuntoinen linnoitus, joka usein jää Japanin vierailijoilta huomiotta johtuen melko vaivalloisesta sijainnista ja suuren keskustornin puutteesta. Sijainti on vaivalloinen siinä mielessä, että Kanazawa ei ole vielä luotijunien varrella ja täten harvinaisempi kohde kiireisille turisteille. Asia tulee tosin korjaantumaan lähivuosina, kun rakentella oleva shinkansen-rata ulottuu Kanazawaan asti. Lisäksi linnassa ei ole jäljellä komeaa keskustornia Himejin tai Matsumoton tapaan, mutta linnan muut osat ovat hyväkuntoisia ja restauroinnit on tehty perinteisin materiaalein ja menetelmin, toisin kuin esim. Nagoyassa. […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: