Virtaleidin mökki Uenossa

10 Tou

Tämä on lyhykäinen juttu Uenon puistossa Tokiossa sijaitsevasta Benten-do (弁天堂) temppelistä. Kirjaimellisesti nimi tarkoittaa Bentenin hallia. Temppeli on siis pyhitetty Benten- tai Benzaiten-jumalattarelle, mikä on japanilainen nimitys intialaiselle Saraswati-nimiselle jumalattarelle. Benzaiten on kaiken virtaavan jumalatar, mikä käsittää tietenkin veden, mutta myös sanojen, puheen, hienostuneisuuden ja musiikin virtauksen. Tästä syystä Benzaitenin temppelit ovat usein veden lähettyvillä, kuten Uenon tönökin, joka on lammen keskelle kasatulla keinosaarella. Hän on myös yksi seitsemästä onnen jumalasta (七福神 Shichi Fukujin).

Koska Benzaiten on musiikin jumalatar, hänet usein kuvataan kantamassa japanilaista Biwa-luuttua. Temppelihallin vieressä onkin suuri pronssinen Biwa.


Kuten yleensä, temppelin paikka ei valittu sattumanvaraisesti. Tokion, tai siis silloisen Edon koillis- ja itä-puolella oli tärkeitä riisintuottoalueita. Sinne rakennettiin Tokugawa shogunaatin alkuaikoina useita temppeleitä, jotka voitaisiin nopeasti muuttaa puolustustukikohdiksi. Lisäksi japanilaisessa perinteessä koillinen on koettu pahan onnen ilmansuuntana, josta pahat henget, rutto ja tuholaiset tulevat. Se ilmenee myös tavallisissa rakennuksissa, joissa sisäänkäynti ei ole lähes koskaan koilliseen. Benten-do siis suojelee henkisesti Edon palatseja, jotka sijaitsevat sieltä lounaaseen.

Temppeli on Tokugawa shogunaatin toisen shogunin, Ieyasun pojan, Hidetadan rakentama. 1600-luvun lopulle asti vierailijoiden tuli kulkea temppelille veneillä, minkä jälkeen sinne rakennettiin silta. Tämän myötä temppelin suosio kasvoi huomattavasti. Nykyään paikalle pääsee useita pengerryksiä pitkin jotka ovat jakaneet entisen yhtenäisen lammen osiin. Alkuperäinen rakennus tuhoutui toisen maailmansodan aikana, mutta Bentenin halli rakennettiin uudelleen perinteisin menetelmin vuonna 1958.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: