Kenroku-en

2 Kes

Yatta! Kenroku-en uudelleen!

Tämän maisemapuutarhan aikaisemman esittelyn voitte lukea täältä. Silloin olivat kirsikankukat parhammillaan, mutta tällä kertaa hieman aikaisemman ajankohdan takia pystyimme nauttimaan luumujen kukinnoista.

Aloitetaan puutarhan symbolin, Kotojitoron ääreltä, joka nakottaa Kasumigaike-lammen rannalla.

Toinen lammen rannalla nakottava kuuluisa osanen on satoja vuosia vanha Karasakinomatsu niminen mänty. Paikallisen Maeda daimyo-klaanin 13. johtaja, Nariyasu, hankki siemenen Karasakista, Biwa-järven rannalta (Kioton liepeillä) ja istutti männyn nykyiselle paikalle, missä se on tönöttänyt siitä lähtien.

Jotta alueen ajoittain rankat lumisateet eivät painollaan katkoisi puuvanhuksen oksia, turvataan ne joka talvi yukitsuri nimisellä tukisysteemillä. Kevät oli jo niin pitkällä että tukisysteemien purkutyöt olivat täydessä vauhdissa.

Oksat ovat myös tuettu alhaaltapäin parruilla.Legendan mukaan 1200 vuotta sitten maajussi nimeltään Togoro, pysähtyi pesemään juureksiaan lammelle ja yht’äkkiä kultahippusia alkoi pulppuamaan lammen lähteestä. Tämä tapahtuma antoi paikalle nimeksi Kanazawa, eli ”Kultasuo”.

Puutarhan läpi virtaa mutkitteleva puro, Kyokusui, joka päätettiin rakentaa tuhoisan tulipalon jälkeen vuonna 1631 helpottamaan sammutustöitä. Sen varrella on lukuisia kirsikkapuita, jotka olivat toki tällä kertaa vielä kukattomia.


Alla on Neagerinomatsu, eli ”Nostettujen juurien mänty”.


Puutarhurimummelijoukko sinisissä työvaatteissaan pitämässä puutarhaa siistinä.

Luumupuutarhan puut availivat hienosti kukkiaan.

Yllä on pienemmän Hisagoike-lammen keskellä olevalla saarella nakottava Kaisekito-pagoda ja taustalla Midoritaki, eli ”Vihreä vesiputous”.

Kaisekito on mielenkiintoisempi kuin vaatimaton ulkonäkö antaisi olettaa sen historian takia. Sen pystytti Maeda-klaanin kolmas päämies, Toshitsune, joka eli vuosina 1594-1658. Tämä merkitsee sitä että pagoda on itse asiassa koko puutarhaa vanhempi kymmenillä vuosilla. Pagodan aluperästä on kaksikin teoriaa. Ensimmäisen mukaan se oli aikaisemmin osa 13-kerroksista pagodaa Kanazawan linnan Gyokusen-puutarhassa. Toisen, ja paljon mielenkiintoisemman, teorian mukaan pagodan toi mukanaan Koreasta Kato Kiyomasa sotareissullaan, minkä Japanin toinen suuri yhdistäjä, Toyotomi Hideyoshi, oli määrännyt. Sitten Toyotomi antoi pagodan lahjaksi daimyo Maeda Toshiielle.

Pieni mitäänsanomaton pagoda on kulkenut läpi maiden eräiden Japanin historian merkittävimpien hahmojen toimesta. Itse asiassa molemmat teoriat voivat päteä, koska Korean sotaretket tapahtuivat 1600-luvun lopussa, jolloin myös Toyotomi kuoli vuonna 1598. Ehkä Maeda Toshiie sai Toyotomilta 13-kerroksisen pagodan ja asetti sen Kanazawan linnan puutarhaan ja häntä seurannut klaanin päämies, Toshitsune, siirsi sen nykyisessä muodossaan Kenroku-eniin.

Kenroku-enin revanssikierros on hyvä päättää Japanin vanhimman suihkulähteen äärelle.

2 vastausta to “Kenroku-en”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kanazawan linna | Tatu @ nihon - 29.06.2014

    […] on yksityiskohtia Edo-ajalta säilyneestä vuonna 1788 rakennetusta Ishikawa-portista, joka johtaa Kenroku-en […]

  2. Japanilaiset puutarhat: historia | Tatu @ nihon - 22.12.2014

    […] kuuluisatkin japanilaiset puutarhat ovat itse asiassa melko tuoreita modernin ajan tuotoksia, kuten Kenroku-en Kanazawassa ja sitäkin tuoreemmat Tofukujin kivipuutarhat […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: