Japanin tyhjät talot

25 Elo

Takaraivossa on kypsynyt pidempään ajatus artikkelin tai artikkelisarjan kirjoittamisesta, joka käsittelisi Japanin hieman erilaista asumistapaa ja asuntomarkkinoita. Koska asunto on yleensä meidän kaikkien elämän suurimpia hankintoja ja päätöksiä, tulee siihen suhtautua sen ansaitsemalla vakavuudella. Asia on toki myös henkilökohtaisen tulevaisuuden kannalta tärkeä, joten olen yrittänyt perehtyä siihen niin hyvin kun se maallikolta onnistuu, ja täten ajan myötä on tullut luettua lukuisia asiaa käsitteleviä artikkeleita. Siitä idea että ehkäpä noita erikoisuuksia ja näkymiä voisi kasata artikkelin muotoon… ehkä blogin lukijoitakin kiinnostaa aihe edes jollain tasolla.

Tässä artikkelissa keskityn käsittelemään pikaisesti japanin asuntotilanteen kesän tärkeintä uutista, eli ennätyksellisen suurta tyhjien asuntojen määrää: http://mainichi.jp/english/english/newsselect/news/20140730p2g00m0bu034000c.html
Riippuen lukijoiden kiinnostuksesta ja omasta jaksamisesta pureudun tulevissa artikkeleissa tarkemmin asumisen muihin aspekteihin ja nykytilanteen taustasyihin.

Elikkäs… uutinen kertoo siis joka viides vuosi valtion teettämästä asuntotilanteen selvityksestä. Siinä havaittiin että tyhjien asuntojen määrä on kasvanut uuteen ennätykseen, mikä ei itse asiassa yllätä ketään koska viime aikoina jokainen uusi selvitys on rikkonut edellisen ennätyksen ko. kategoriassa. Nyt 13,5% kaikista asunnoista on tyhjillään, 630 000 asuntoa enemmän kuin viisi vuotta sitten. Määrä ei ehkä vaikuta suurelta. Tilastokeskuksen muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa selvisi että Suomessakin on noin joka kymmenes asunto tyhjänä, eli 10% ja 255 000 asuntoa tyhjänä. Mutta Japanissa kyse on toki ihan toisesta mittakaavasta… tyhjiä asuntoja on siellä 8,2 miljoonaa, eli jokaiselle suomalaiselle löytyisi helposti oma luukku valinnanvaralla. Merkitsevämpi ero on siinä että Suomessa tyhjiä asuntoja oli melko tasaisesti myös taajamissa, mutta Japanissa tilanne on vahvasti kallellaan maaseudun autioitumiseen ja väen pakkautumiseen suurkaupunkeihin. Tästä seuraa että pienemmät kunnat pienenevät entuudestaan ja jäljelle jää rapistuvia kotien runkoja, kuten artikkelin kuva Akitan prefektuurissa… ja itse asiassa myös rapistuvia ihmisten runkoja, mutta se asia ansaitsee jo oman artikkelin. Autioitumisesta kiinnostuneet voivat lukea yhden vaikuttavan esimerkkitarinan täältä.

Eniten tyhjiä asuntoja on kuitenkin Yamanashin prefektuurissa (22%). Tämä johtunee ainakin osaksi Tokion läheisyydestä. Muutto Yamanashista lähellä olevaan Tokioon on varmasti helppoa ja houkuttelevaa, varsinkin nuorille aikuisille. Tokioon mennään joko omasta halusta tai sitten taloudellisen tilanteen pakottamana oman alan työpaikkojen ollessa saatavissa vain mega-metropolissa.

Muutto suurkaupunkeihin on vain yksi syy tyhjiin taloihin. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa yleinen väestön ikääntyminen ja väestön väheneminen, japanilaisten vähäinen innostus kotien remontointiin ja asuntomarkkinat jotka painottuvat uusien asuntojen myyntiin asuttujen kotien sijaan. Viimeksi mainittu asia on vahva tekijä, koska tyhjät talot ei johdu vain asukkaiden vähentymisestä, mistä kertoo että saman 5 vuoden seurantajakson aikana asuntojen kokonaismäärä kasvoi 3 miljoonalla. Uudet asunnot muodostivat 87% asuntomarkkinoista Japanissa. Esimerkiksi Britanniassa uusien asuntojen osuus on 20% ja Yhdysvalloissa vain 10% (en tiedä Suomen osuuksia, mutta lienee lähellä Brittejä).

Kaikki tämä tarkoittaa että urbaaneilla löytöretkeilijöillä ei ainakaan ole pulaa materiaalista Japanissa.

Kertokaa kommenteissa jos jokin tietty osa-alue japanilaisessa asumisessa kiinnostaa, niin siirrän sitä prioriteettilistassa ylöspäin.

Mainokset

8 vastausta to “Japanin tyhjät talot”

 1. sakura 11.10.2014 klo 01:27 #

  Kiinnostaa! Erityisesti vanhat, tyhjillään olevat talot, mutta yleisesti myös asuntobisnes ja muuttamisasiat Japanissa. Jään mielenkiinnolla odottelemaan tulevia artikkeleita aiheesta!

  • Tatu 14.10.2014 klo 17:31 #

   Kiva että kiinnosti.

   Varmaan kirjoittelen aiheesta syksyn aikana, kun ehdin istahtaa koneen ääreen pidempään.

  • Tatu 20.10.2014 klo 18:52 #

   Nippon.com julkaisi artikkelin samasta aiheesta tänään. Heillä on siinä mukana havainnollistavia kaavioita.
   http://www.nippon.com/en/currents/d00140/

 2. Hanna P 12.11.2014 klo 01:46 #

  Kiitos artikkelista! Olisin kiinnostunut myös asuntorahoituksesta: Miten japanilaiset ensiasunnonostajat/-rakennuttajat (laina)rahoittavat asuntonsa? Minkälainen on japanilaisen kotitalouden tyypillinen asuntolaina (korko, koko suhteessa tuloihin, takaisinmaksuaika jne.)?

  • Tatu 12.11.2014 klo 08:43 #

   Ehkä saan jotain aikaiseksi tuostakin aiheesta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Syksyn värejä vuorilla | Tatu @ nihon - 18.10.2014

  […] Vuoden viimeiset riisisadot on juuri korjattu Tohokun alueella ja pellot ovat paljaana. Alla olevassa kuvassa pari maajussipapparaista jutustelee keskenään (koominen pikku-traktori). Nuoria maajusseja ei juuri näy. […]

 2. Japanin asuntomarkkinat | Tatu @ nihon - 29.10.2014

  […] artikkelissa kirjoitan hieman siitä ihan maallikon näkökulmasta. Tämä on tavallaan jatkoa aikaisemmalle artikkelille, jossa käsittelin tyhjien asuntojen määrää […]

 3. Hullut japanilaiset kustannukset! | Tatu @ nihon - 29.10.2017

  […] avainrahan maksu on harvinaistunut viime aikoina johtuen tarjonnan lisääntymisestä. Monet asunnot ovat tyhjillään. Yksi suositeltava vaihtoehto on Urban Renaissance, eli UR, joka on puolijulkinen vuokrafirma ilman […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: