Muutto Kiotoon

8 syys

Lokakuun alussa on ohjelmassa hieman maiseman vaihtoa Kiotoon muuttamisen muodossa. Tarkoituksena on mennä tekemään tutkimusta Kioton Yliopistoon noin puolen vuoden ajaksi. Asuntona tulee näillä näkymin olemaan postimerkin kokoinen luukku itä-Kiotossa. Kaipa sen kestää ainakin tuon muutaman kuukauden. Kirjoittelen siitä sitten tarkemmin kun olen omin silmin ja kehoin päässyt sen kokemaan. Kerron tässä artikkelissa pikaisesti Kioton Yliopistosta (kuva yllä).

Japanin yliopistojen keskuudessa Kioton Yliopiston on erittäin arvostettu. Se on Japanin toiseksi vanhin yliopisto. Sen perustana ollut Kemian koulu Osakassa perustettiin jo vuonna 1869. Tosin Helsingin Yliopiston juuret ulottuvat aina vuoteen 1640 asti, mutta Japanin mittakaavassa puhutaan kuitenkin erittäin vanhasta laitoksesta. Kemian koulu nimettiin uudelleen ”Kolmanneksi korkeakouluksi” ja siirrettiin Kiotoon. Vuonna 1897 koulun rakennukset annettiin muodostetun Kioton Keisarillisen Yliopiston käyttöön, ja opinahjo perustettiin virallisesti samana vuonna. Opiskelijoita Kioton Yliopistossa on reilu 22000 (vert. HY:ssa on yli 35000).

Kioton Yliopisto asetetaan lähes aina Japanin toiseksi parhaimmaksi yliopistoksi Tokion Yliopiston jälkeen. Ymmärrettävästi niiden välillä on melkoisesti kilpailuhenkeä. Kioton Yliopistolla on erinomainen maine erityisesti tutkimusyliopistona, ja se onkin silloin tällöin rankattu Tokiota korkeammalle tutkimuspainoitteisissa listauksissa. Yliopiston tutkijat ovat saaneet 8 Nobelin palkintoa (Tokion Yliopisto vain 7! Haha!). Viimeisin ja henk.koht. mielenkiintoisin on Shinya Yamanaka, joka sai Lääketieteen Nobelin 2012 ja samana vuonna myös Millenium Palkinnon (samaan aikaan Linus Torvaldsin kanssa).

Japanissa on sekä kansallisia, että yksityisiä yliopistoja. Yleisesti pääsyvaatimukset kansallisiin yliopistoihin ovat paljon tiukemmat, mutta toistaalta lukuvuosimaksut ovat huomattavasti yksityisiä edullisempia. Kioton Yliopiston onkin yksi vaikeimmista kouluista Japanissa sisäänpääsyn kannalta. Minun ei tietenkään tarvitse mitään pääsykokeita edes yrittää, vaan menen sinne tutkijana yhteistyöprojektin kautta. Tavallaan vähän kuin takaportista sisään luikahtamalla. Heh!

Hommia tulen paiskimaan farmaseuttisten tieteiden tiedekunnassa keskustan Yoshidan kampuksella. Kiotossa tuli käytyä useita kertoja Osakassa asuessani, mutta varmasti kaupungistä löytyy vielä vaikka mitä nähtävää. Osa mielenkiintoisista jutuista avautuu ja tulee ilmi vasta kun asuu siellä satunnaisten vierailujen sijaan. Niitä juttuja tulen toki esittelemään sitten blogissa.

Mainokset

Yksi vastaus to “Muutto Kiotoon”

  1. äiti 08.09.2014 klo 22:34 #

    Onnellista matkaa ja kaikkea hyvää!!!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: