Japanin korkein pagoda

29 Mar

Sateinen reissu Kioton asemalta lounaaseen sijaistesaan Toji temppeliin. Toji (東寺) tarkoittaa ”Itä temppeli” ja sillä oli aikoinaan parina läntinen temppeli Saiji (西寺), mikä paloi 1200-luvulla eikä sitä rakennettu enää uudelleen. Tämä parivaljakko rakennettiin Heian-kaudella Kioton eteläisen portin, Rashomon:in, molemmille puolille kaksi vuotta sen jälkeen kun pääkaupunki siirrettiin Narasta Kiotoon. Toji, Saiji ja keisarillisen palatsin alueella sijainnut Shingon-in ovat kaikki Shingon buddhalaisuuden temppeleitä ja itse asiassa olivat ainoat buddhalaiset temppelit koko pääkaupungissa tuolla aikakaudella, mikä kertoo ko. koulukunnan vaikutusvallasta Heian-kaudella. Toji on niistä ainoa, joka on säilynyt tähän päivään asti. Rashomon, puolestaan saattaa kuulostaa tutulta joillekkin lukijoista, johtuen samaa nimeä kantavasta elokuvasta, joka sijoittuu portin ympäristöön. Toji kuuluu Kioton lukuisia temppeleitä kattavaan UNESCOn maailmanperintökohteeseen.

Temppelialueella on melko hyvä puutarha keskuslammella. Se ei erotu muuten juuri edukseen kuin taustalla lymyilevän korkean pagodan johdosta.

Tuona päivänä oli satanut ja aika ajoin taivaalta vielä tihutteli vettä. Vähän harmillista, mutta toisaalta muuten ikävä sää korosti alkavan ruskan värejä lehdissä.Tojin viisikerroksinen pagoda oli rakennettu vuonna 826. Se on tuhoutunut tulipaloissa jo neljä kertaa, useimmiten salaman iskiessä siihen. Kyllä ne salamat taitaa iskeä samaan paikkaan useammin… varsikin jos sattuu olemaan korkea rakennus. Ja tuo pagoda on melkoisen korkea. Se on itse asiassa Japanin korkein pagoda ja myös korkein puusta rakennettu torni. Korkeutta sillä on melkein 60 metriä. Nykyinen rakennus on Edo-kauden alulta, Tokugawa Iemitsun rakennuttama, vuodelta 1644.

Pagoda on ollut kautta historian eräänlainen Kioton symboli, mikä näkyi kaupunkiin saapuessa ja on nähtävissä vieläkin eri puolilta kaupunkia kiitos rakennusmääräysten, mitkä rajoittavat Kioton talojen korkeutta (lukuunottamatta erityisluvalla rakennettua Kioton Tornia). Pagoda esiintyy vielä nykyäänkin monissa Kiotoon liittyvissä esitteissä tai logoissa.


Yllä ylösalainen pagoda lätäkössä.

Harvinainen tilaisuus oli yksi syy miksi olin liikkeellä noinkin huonossa säässä. Pagodan sisustat ei itse asiassa ole normaalisti yleisölle avoinna… vain muutamia kertoja vuodessa. Valitettavasti sisällä ei saa kuvata (tietenkään), koska tornin uumenissa on neljä erittäin vanhaa Buddhan puuveistosta sekä useita maalauksia hänen seuraajistaan.


Alla on Kondo-halli (päähalli), temppelikompleksin suurin rakennus. Se tuhoutui, ylläri-pylläri, tulipalossa vuonna 1486 ja nykyinen rakennus on Toyotomi Hideyorin rakennuttama vuodelta 1603. Tässä kaksikerroksisessa irimoya-tyylin rakennuksessa on uudelleenrakentamisen myötä yksi ensimmäisiä Tenji-tyylisiä alakattoja, joissa keskiosa on irroitettuna hieman korkeammalla, mikä rikkoo aikasemmin vallalla olleen yhteinäisen linjan hallirakenteissa. Rakennuksen sisällä on Buddha- ja bosatsu-patsaita Momoyama-kaudelta sekä valokuvauskielto. 😛


Kondo-hallin vieressä on Kodo-halli (luentohalli). Sekin tuhoutui tulipalossa vuonna 1486, mutta rakennettiin Toyotomi Kitanomandokoron (vaikea etunimi) toimesta alkuperäiseen tyyliin. Huomaa yhtenäiset kattojen laidat. Sen sisällä on 21 Kuukai-munkin Kiinasta tuomaa buddhalaista patsasta ja valokuvauskielto. 😛 😛
Yllä on temppelialueella sijaitseva suuri kirsikkapuu. Puuvanhuksen oksat on tuettu puuparruilla, jotta ne eivät katkeaisi mahdollisen lumen painosta talvella.

Temppelialueella oli tuolloin jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina oleva pienehkö antiikkikirppis. Sateen takia myyjät pakkailivat tavaroitaan jo etukäteen kasaan. Tojissa on myös joka kuukauden 21. päivä suurempi, lähes koko temppelialueen kattava yleinen kirpputori.Alueella on muitakin hieman pienempiä vanhoja rakennuksia, kuten Kuukai-munkin asumus, Miei-do (perustajan halli), ja sivutemppeli Dainichi-do.


Alla näkyvän Jiki-do rakennuksen sisällä oli ilmainen puukaiverruspainannan taidenäyttely. Esillä oli teoksia jokaisesta kuuluisaan pyhiinvaellusreittiin kuuluvista 88 temppelistä, mitkä liittyvät tämän tunnetun Kuukai-munkin edesottamuksiin. Esillä oli myös muita, lähinnä buddhalaisuuteen liittyviä kuvia. Enemmän tämän Kanransai-nimisen taiteilijan tyylistä voitte katsella hänen sivuiltaan.
Mainokset

2 vastausta to “Japanin korkein pagoda”

  1. Tatu 04.12.2014 klo 23:40 #

    Video jossa näkee miten Toji, Saiji ja Rashomon sijoittui Heian-kauden Kiotossa.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bishamondo ja ruskan alku | Tatu @ nihon - 07.12.2014

    […] Muistutuksena Tendai oli siis Heian kauden suosituimpia koulukuntia kunnes aikaisemmasta Toji-artikkelista tuttu Shingon-buddhalaisuus syösti sen ykköspaikalta. Temppeli on pyhitetty nimensä mukaisesti […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: