Bishamondo ja ruskan alku

7 Jou

Pari viikkoa sitten ruska alkoi lopulta hivuttautumaan Kioton alueelle. Se tarkoittaa tietenkin perinteisiä valokuvausretkiä ruskan värien merkeissä. Tavoitteena on tarkastella paikkoja, joita en ole aikaisemmin tsekannut tai syystä tai toisesta en ole blogissa esitellyt vaikka olisi tullut käytyä. Tänä syksynä aloitin itä-Kiotosta Bishamon-do temppelistä. Kuten yllä olevasta portaikkokuvasta näkyy, on suurin osa vaahteroista vielä vihreitä. Vain yksittäiset puut siellä täällä ovat muuttaneet väriään näin ruskan alkuvaiheessa. No, ainakin temppelin rakennukset tarjoaa kahmalokaupalla punaista väriä.

Bishamon-do on buddhalaisen Tendai-koulukunnan temppeleitä. Muistutuksena Tendai oli siis Heian kauden suosituimpia koulukuntia kunnes aikaisemmasta Toji-artikkelista tuttu Shingon-buddhalaisuus syösti sen ykköspaikalta. Temppeli on pyhitetty nimensä mukaisesti Bishamontenille. Japanissa hän on yksi neljän ilmansuunnan vartioista sekä yksi seitsemästä onnen jumalasta. Japanissa hän on sotureiden jumala, mikä on selvästi ristiriidassa alkuperäiseen pasifistiseen olemukseen.


Temppeli perustettiin alunperin vuonna 703 pohjois-Kiotoon, mutta siirrettiin nykyiselle paikalleen Yamashinan alueelle vuonna 1665. Yllä ja alla näkyy temppelin päähalli, Honten. Suurin osa rakennuksista ovat kirkkaan punaisia ja monilla pienillä yksityiskohdilla koristeltuja.

Puisten käytävien lomasta näkyy hieman ruskan punotusta.Temppeli on hieman vuoren rinteellä, joten ruska on muutaman päivän aikaisemmassa kuin alavilla lämpimillä alueilla. Silti värit ovat vaihtuneet vasta paikoitellen.

Näkymä sivutemppeliltä päähallille on hieno.

Temppelin vanhempien portaikkojen alapäässä oli tyylikäs vaahtera kirkkaissa väreissä. Se oli muidenkin vierailijoiden suosiossa. Useat temppelit laittavat ruska-aikaan erityisiä iltavalaistuksia, ja Bishamon-dossakin oli niiden järjestäminen meneillään. Tällä kertaa minulla ei ole aikaa ei ole aikaa vierailla iltavalaistuksien aikaan, mutta blogissa on jo aika paljon kuvia niistä aikaisemmissa Kiotoa käsittelevissä artikkeleissa.
Alla on ilmeisesti temppelin jonkun munkin taiteilema iso kyltti. Tuo tyylitelty kanji-merkki on ”夢” – yume, eli ”uni” tai ”unelma”.


Yllä paluumatkalta löytynyt tulenpunainen puu. Ja alla boonuksena kasvillisuuden kehystämä junakuva!

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: