Shinnyodo ja Kurodani temppelit punaisten puiden katveessa

20 Jou

Joulu lähestyy ja se tarkoittaa punaisuutta pukin vaatteiden ja isukin nenän osalta, mutta katsotaan vielä muutaman artikkelin verran syksyn suuntaan ja jatketaan punaisten (sekä keltaisten) lehtien tarkkailua. Eli toisin sanoen en ole vain ehtinyt saamaan näitä artikkeleita aikaiseksi riittävässä tahdissa. Artikkelin avauskuvaan olen melko tyytyväinen. Erityisesti lehtien muodostama kehys miellyttää. Toki parannettavaa kuvassa on vaikka kuinka. Keskipäivän aurinko oli liian kova, joten katon reunuksen yksityiskohdat katoavat. Lisäksi kohteena oleva pagoda ei ole hyvässä asennossa. Sitä ei tunnista pagodaksi. Jos vain se olisi ollut kauempana ja kuvaa ei olisi tarvinnut ottaa niin alaviistosta, otos olisi ollut paljon parempi.

No, se yksittäisen kuvan kritiikistä. Katsotaanpa mitä muuta tuolta kävelyreissulta jäi käteen/kortille.

Yllä oleva pagoda ei ole avauskuvan pagoda, vaan toinen hieman pienempi Kurodani temppelin hautausmaan keskellä. Temppeli on viralliselta nimeltään Konkai-kōmyōji, mutta tunnetaan ehkä yleisemmin Kurodani nimellä. Se sijaitsee kävelymatkan päässä Kioton Yliopistolta itään. Kurodani on yksi Puhtaan maan, Joudo, -buddhalaisuuden päätemppeleistä. Se perustettiin vuonna 1175 ja oli alunperin vain kaksikerroksinen vapaa-ajanasunto, minkä omisti aristokraatti Fujiwara Akitoki (tuo Fujiwaran suku pomppaa esiin joka puolella).

Tietenkin temppeli ehti tuhoutumaan useita kertoja historiansa aikana, mukaanlukien Onin-sodassa ja viimeisimmän kerran tulipalossa vuonna 1935. Hautausmaalla on useita Aizu-klaanin sotilaiden hautoja joiden leirit olivat temppelin alueella Edo-kauden lopulla. Heistä iso osa sai surmansa shogunaatin puolella Boshin sodan alussa Fushimi-Toba:n taistelun aikaan.


Alla pääportti ruskan takana. Portin yläkerroksiin pääsee vierailemaan maksusta.


Buddha-patsas värikkäiden puiden keskellä.

Sama patsas edestäpäin kuvattuna.

Tämän kertaisen reissun pääkohde oli kuitenkin viereinen Shinnyudo temppeli, viralliselta nimeltään Shinsho-gokuraku-ji. Se ei ole juurikaan esillä Kioton matkaoppaissa, varsinkaan ulkomaalaisissa sellaisissa, minkä takia alue on suosittuun ruskan aikaankin paljon siedettävämpi kuin esim. Kiyomizu-deran tai Tofukujin ruuhkat. Se ei tosin tarkoita ettei paikalla ollut ketään… vaan lähinnä että siellä voi liikkua melko normaaliin tapaan ilman että pitää olla koko ajan varuillaan.


Shinnyudo on vuonna 984 perustettu Tendai-koulukunnan temppeli. Tämänkin temppelin alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat, tällä kertaa Onin-sodan aikaan 1400-luvun jälkipuoliskolla. Temppeli rakennettiin uudelleen vuonna 1484 Ashikaga shogunaatin varoilla. Tästä parikymmentä vuotta eteenpäin ja temppeli siirrettiin Puhtaan Maan-koulukunnan alaisuuteen, minkä jälkeen itse temppelikin siirtyi useita kertoja eri paikoille ympäri Kiotoa. Temppeli palasi lopulta nykyiselle paikalleen vasta 1693 ja samalla annettiin takaisin Tendai-koulukunnalle.

Yllä ja alla, sekä artikkelin avauskuvassa oleva pagoda on kolmikerroksinen ja 30 metriä korkea. Nykyinen pagoda on vuodelta 1817.


Alla näkyvä päähalli on vanhempi, vuodelta 1717. Itse asiassa päähalli on nimeltään shinnyudo, mutta yleisessä käytössä se on muodostunut tarkoittamaan koko temppeliä.


Alla kurkistus pieneen sorakenttää ja sammalta yhdistävään sivupuutarhaan.


Viimeisenä kuvana pari vanhaa rouvaa nauttimassa raikkaasta syysilmasta ruskakatoksen alla. Temppeliltä kävelin tekemään pari solukoetta laboratorioon, minkä jälkeen jatkoin ruskapatikointia Keisarillisen palatsin suuntaan, mutta siitä sitten enemmän toisessa artikkelissa.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: