Tsuyama: linna ja robotti

24 Tam

Menimme labraryhmän kera loppusyksystä viikonloppureissulle Okayaman prefektuuriin. Hypättiin kaikki yliopistolla aamuvarhaisella tilausbussiin ja huristeltiin useamman tunnin ajan länteen. Ensimmäinen stoppimme oli Tsuyama ja siellä sijaitseva linna.

Alue ei ollut kovinkaan merkitsevä ennen Edo-aikaa, jolloin Tokugawa shogunaatti antoi silloisen Mimasakan provinssin Mori Tadamasa:lle. Mori kehitti aluetta huomattavasti ja rakennutti myös monimutkaisen ja loisteliaan Tsuyaman linnan. Jos kerta linna on niin mahtava, miksi se ei ole paremmin tunnettu?? Syy on siinä että alkuperäisiä linnan rakennuksia ei juuri ole enää jäljellä. Suurin osa purettiin pois Meiji-restauraation jälkeen monien muiden linnojen ohella, kun niiden ylläpito koettiin liian kalliiksi.

Yllä herra Morin patsas.

Neljän sukupolven jälkeen Mori-klaani oli syrjäytetty vallassa ja provinssi siirtyi Matsudaira-suvun hallintaan, joka hallitsi linnaa aina Meiji-ajalle asti. 1800-luvulla Japani oli enemmän ja enemmän yhteyksissä länsimaiden kanssa ja heidän teknologioiden tutkiminen oli erittäin pinnalla. Tsuyamasta muodostui tärkeä ulkomaiset tekstin ja teosten käännöksiin keskittynyt keskus. Valitettavasti Meiji-kaudella linnan purkamisen myötä alueen merkitys laski huomattavasti ja itse taajama linnan ympärillä taantui, mutta ainakin jylhät muurit ovat jäljellä. Sittemmin linnoituksen alueesta tehtiin julkinen puisto.Itse linnan sanotaan olleen kukoistuksen aikaan erittäin loistelias. Joidenkin mukaan se oli jopa kuuluisaa Himejin linnaa hienompi. Linnoituskompleksi käsitti 77 rakennusta (Himejin linnoituksessa oli ”vain” 61 rakennusta). Kaiken kaikkiaan linnoitus oli todella vahva sisältäen 25 kaksikerroksista vartiotornia, 25 yksikerroksista vartiotornia, 10 pitkulaista vartiorakennetta ja kaiken keskellä korkea viisikerroksinen keskustorni. Esim. Osakan linnassa oli vain puolet tuosta vartiotornimäärästä. Alla näkyvä vartiotorni on erittäin uusi. Se on vuonna 2005 valmistunut replika. Korkeat kiviset vallirakenteet ovat tosin alkuperäiset ja linnoituksesta on hienot näkymät ympäröivään kaupunkiin.

Linnan alueella oli ilmeisesti bambua kuvaava taideteos. Arvaatko mistä se on tehty?

Bambukepukat olivat väsätty kertakäyttökupeista. Lisäksi alueella oli muutama origami-kurki.


Pidän yllä olevasta kuvasta. Kuten sanottua, linnasta on hyvä näkymät ja sitä hyödynnetään puistossa hyvin. Keväällä paikka on vielä hienompi, koska alueelle on istutettu noin 5000 kirsikkapuuta. Tsuyaman linna onkin yksi länsi-Japanin parhaimmista hanami-kohteista.

Linnalta lähdimme kohti vuoria ja seuraavaa kohdettamme. Pysähdyimme kuitenkin ensiksi pikaisesti katsomaan hieman tuoreempaa puolustuvälinettä. Se on 1/3 skaalan patsas Gundam Zeta -robotista, eli siis pienempi ja eri Gundam universumin robotti kuin Odaiban jättimäinen tekele. Hienoa siinä on että tämä 7 metriä korkea Z-Gundam on täysin fanin käsin tekemä! Vuonna 64 syntynyt herra nimeltään Seiichi Nakamoto rakensi 2 tonnia painavan patsaan metallista ja muovista 7 vuoden aikana. Patsas valmistui lopulta vuonna 1999. Patsas voi liikuttaa hydraulisesti jalkojaan (se on selästään kiinni tukirakenteissa, joten ei kaadu).

Patsaan vieressä on pieni reippailualue. Ryhmämme miespuoliset jäsenet kokeilivat innoissaan erinäisiä voimisteluvälineitä. Huomioi Japanissa hyvin suositut ”mieskäsilaukut”. Nuo lähinnä lompakon ja kännykän verran kantavat pussukat eivät näyttäneet liikaa haittaavan haasteiden suorittamista.


(älä kiinnitä huomiota hyppäävän kaverin lehtirullan asentoon… paitsi että nyt tsekkasit sen, eikös vain? hähää!)

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: