Kurashiki

8 Hel

Illanviettoa seuraavana aamuna suuntasimme kohti Kurashikin keskustaa. Se on Edo-kaudella tärkeäksi jokisatamaksi kehittynyt kaupunki. Kurashikin silmiinpistävin piirre on vanhat mustavalkoiset varastorakennukset, joissa sataman tavaroita säilytettiin. Nykyään monet niistä on muutettu kaupoiksi tai ravintoloiksi, mutta säilyttäen kuitenkin entisen ulkoasunsa. Edo-ajan tunnelman varjelemiseksi alueen sähkölinjat on paikallisesti epätyypillisesti piilotettu näkyvistä. Normaalisti japanilaisissa taajamissa kadunvarret ovat täynnä sähkötolppia ja hämähäkinseittimäisesti risteileviä johtoja.

Tärkein kauppatavara Edo-aikaisessa Kurashikissa oli riisi. Kaupungista pohjoiseen sijaitsee tärkeä riisintuottoalue, josta se ensin kuljetettiin jokea pitkin Kurashikin varastoihin ja sieltä eteenpäin suuremmilla merikelpoisilla laivoilla Osakaan ja Edoon. Koska Japanin talous tuolloin perustui pitkälti riisiin, Kurashiki oli epätyypillisesti suoraan shogunaatin hallinnassa paikallisen lääninherran sijaan. Riisi toimi melkein valuuttana… esim. lääninherran varallisuus mitattiin riisin tuotannolla ja verot usein maksettiin riisillä. Meiji-restauraation jälkeen aluelle muodostui myös tuottoisa tekstiiliteollisuus. Onneksi Kurashiki säästyi suhteellisen hyvin toisen maailmansodan pommituksilta.


Kurashikin kanavat rakennettiin, jotta tavara olisi helpompi kuljettaa varastoihin ja läheiseen satamaan. Kanavien varrella on mukavasti riippuvaoksaisia pajupuita.


Alla oleva patsas seisoo Oharan taidemuseon edessä. Kyseinen museo on itse asiassa Japanin vanhin länsimaisen taiteen museo, perustettu vuonna 1930. Se sisältää monia Picasson, Renoirin, Monetin, Matissen ja ynnä muiden teoksia. Museon perusti paikallisen tekstiilifirman omistaja, Ohara Magosaburo. Valitettavasti tuolloin ei ollut aikaa vierailla museossa. Sisäänpääsy maksaa 1300 jeniä.


Lisää varastorakennuksia ja pari hassua patsasta.Yllä olevassa raamen-ravintolassa oli hauskat tuolit. Ehkä omistaja fanittaa farmarihousuja. Vierailimme pikaisesti myös pienessä torikujassa.
Kanavaveneen ohjastaja odottelemassa asiakkaita.

Kanava-alueelta kaakkoon on vanha puuvillamylly. Tämä vuonna 1889 punatiilistä rakennettu rakennus oli Japanin ensimmäinen modernin tyyppinen automatisoitu puuvillatehdas. Alue on varsin viehättävä murattien peittämine seinineen. Tehdastontti onkin nykyään nimeltään ”Ivy Square” ja sisältää museioita, kauppoja, hotellin ja työpajoja.


Ryhmämme vieraili yhdessä keramiikkapajassa, jossa voimme maalata omat kupit. Yllä minun ”taidonnäyte” Akita-teemaisesta kupista Namahagen naamalla. Joillain ryhmäläisillämme eilinen juhliminen otti vielä kunnon päälle.Kokonaisuudessaan Kurashiki on varsin mainio vierailukohde. Kaikki on kävelymatkan sisällä ja paikka tarjoaa tekemistä laidasta laitaan. Historiaa, ruokaa, nikkarointia ja shoppailua mukavissa ympäristöissä.

Mainokset

Yksi vastaus to “Kurashiki”

  1. äiti 14.02.2015 klo 17:02 #

    Onpa ihana paikka!!!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: