Opiskele japania ilmaiseksi

26 Tam

Blogin lukijat ovat todennäköisesti kiinnostuneita Japanista ja myös jonkin verran japanin kielestä. Siksi haluan kertoa yhdestä kattavasta ilmaisesta japanin kielen kurssista. Usein kovasti väitetään ettei ilmaisia lounaita ole, mutta jopa japania voi opiskella ilmaiseksi ja vieläpä yliopistotasolla. Eikä siinä vielä kaikki! (TV-Shop äänellä) Opiskelua varten ei tarvitse edes lähteä kotia pois. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Se on mahdollista edellyttäen että tietyt seikat täyttyvät potentiaalisen opiskelijan osalta (kansalaisuus, koulutustaso). Näistä yksityiskohdista vähän lisää myöhemmin.

Kyseessä on Taalainmaan yliopiston (Dalarna University) Japanin kielen kandidaattitutkintoon tähtäävä opintokokonaisuus. Kurssit voi suorittaa kokonaisuudessaan etänä internetin yli. Kursseista on tarjolla päiväsaikaan sekä iltaisin pidettäviä versioita. Kielikurssien lisäksi kokonaisuuteen liittyy kulttuuria, akateemista kirjoittamista ja tutkimusmenetelmiä käsitteleviä kursseja. Vaikka kyseessä on ruotsalainen yliopisto, kurssien opetuskielenä on englanti. Laadullisesti opetus on varsin hyvää. Opettajat ovat kielikursseilla japanilaisia (tosin pitkään Ruotsissa asuneita). Kuinka sitten kurssille voi päästä opiskelemaan?

Ensin hieman niistä vaatimuksista…

Ilmaiselle kurssille vaaditaan:

 • EU tai EES kansalaisuus (muilta opiskelijoilta peritään lukuvuosimaksuja)
 • Riittävä englannin kielen taso
 • Toisen asteen koulutus suoritettuna
 • Webkamera
 • Kuulokkeet ja mikrofoni -setti

Ensimmäinen vaatimus lienee aika triviaali useimmille blogin lukijoille, joten ei siitä sen tarkemmin. Kansalaisuus todistetaan oman passikuvan lähettämisellä. Koska kurssit käydään englanniksi, on vaatimuksena riittävä englannin kielen taito. Tämä taitotaso on B kansainvälisellä CERF-asteikolla. Omasta kielitasosta kannattaa siis olla todistus mustaa valkoisella, tai vaihtoehtoisesti täytyy ennen kurssille pääsyä suorittaa kielikoe oman tason osoittamiseksi. Kolmas vaatimus on kanssa looginen, koska kyseessä on kolmannen asteen koulutus. Lopuksi vaatimuksena on myös webkamera, kuulokkeet ja mikrofoni. Lisäksi suositellaan riittävän nopeaa nettiyhteyttä, koska opetus tapahtuu verkossa ja sisältää liikkuvaa kuvaa. Kurssilla käytetään myös oppikirjaa, joka tulee itse hankkia. Eli kurssi on siis oikeasti ilmainen vain jos materiaaliasiat ovat jo etukäteen kunnossa (mutta penniäkään yliopisto ei siis saa opiskelijoilta).

Kuinka kursseille haetaan?
Hakeminen tapahtuu Ruotsin keskitetyn hakemussivuston kautta. Sieltä etsitään haluttu kurssi ja ilmoittaudutaan hakijaksi. Lisäksi sivuston kautta lähetetään tarvittavat todistuksen ja muut dokumentit. Sivuilta voi seurata hakemusprosessin kulkua ja lopulta hyväksymisen jälkeen tieto menee eteenpäin yliopistolle, josta tulee lisätietoa. Kaikki hakijat pisteytetään ja otetaan kurssille prioriteettijärjestyksessä. Pisteytysperusteita en löytänyt sivustoilta, mutta itselleni näytti tulevan aika korkeat pisteet jostain syystä. Jotain pisteytyksestä kertoo se että hakusysteemi ei siis tiedä minusta muuta kuin koulutustason ja kansallisuuden.

Itse aikoinaan kurssille hakiessani ja päästessäni lähetin seuraavat dokumentit:

 • Kuva passin tietosivusta
 • Ylioppilastodistus
 • Maisteritutkinnon todistus
 • Todistus yliopistossa käydyistä kursseista (joiden joukossa oli B2 -tasolle oikeuttava englannin kielen kurssi)

Aloituskurssin kirjana on Genki*, jonka lisäksi käytetään opettajan materiaaleja. Kirja kannattaa tilata hyvissäajoin ennen kurssin alkua, koska ennen ensimmäistä luentoa jo pyydetään tutustumaan kieleen ja hajoittelemaan kirjoitusta alustavasti.

Kurssien alkuajankohdat ovat syksyn alussa ja tammikuussa. Hakuaika on kuukausia ennen kurssien alkua. Vastaan mielelläni tietojeni puitteissa teille heränneisiin kysymyksiin.

[Päivitys] Ilmoittautuminen syksyn 2017 alkeiskursseille (ja muille tasoille) on auki!
Dalarna: http://www.du.se/en/Study-at-DU/Courses-A-O/Course-Occasion/?occasionid=27413
Ja keskitetyllä hakemussivulla: https://www.universityadmissions.se/intl/search?publishers=hda&period=HT_2017&freeText=Japanese&semesterPart=0

Mainokset

8 vastausta to “Opiskele japania ilmaiseksi”

 1. TT 10.02.2017 klo 21:09 #

  En löytänyt Dalarna-yliopiston kurssivalikoimasta tuota japanin osuutta. voisiko olla ettei sitä vaikka ole tarjolla syksyksi 2017? Oletan että nyt kevääksi olen liian myöhään liikkeellä. Kiitos avusta ja mageesta blogista

 2. Fuji 23.03.2017 klo 23:37 #

  Kyseisen kolmivuotisen tutkinnon voi myös suorittaa lähiopetuksessa Vaasassa! 🙂
  Haku opintoihin on nyt alkanut. Opetus tapahtuu suomeksi, englanniksi ja japaniksi, vaikka itse koulu onkin ruotsinkielinen. http://www.fkf.fi/uni/

  • Tatu 23.03.2017 klo 23:47 #

   Joo, se on mainio mahdollisuus Vaasan alueella.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: