NISA: joustavaa veroetua sijoittamiseen

16 touko

Jatkoa eläkkeitä ja säästämistä käsittelevään minisarjaan. Edelliset osat voitte lukea täältä ja täältä. Edellisessä artikkelissa esiteltiin veroetuja tarjoavaa eläkesäästösysteemiä, iDECO:a. Siinä säästetyt rahansa saa käyttöön vasta eläkeiän koittaessa. Japanissa on myös toinen veroetuja tarjoava systeemi, joka on huomattavasti joustavampi. Kyseessä on NISA, eli Nippon ISA, eli Nippon Individual Savings Account. Sijoitussysteemi perustuu brittiläiseen ISA:an muutamilla oleellisilla eroilla. Hyvää hyvyyttään valtio ei tietenkään näitä systeemejä tarjoa, vaan taka-ajatuksena on innostaa kansa sijoittamaan ja täten luomaan tuottoa patjojen alla ja nollakorkotileillä makaaville varoille.

Mekanismi
Käytännössä NISA on eräänlainen kääre osakkeille ja/tai rahastoille. NISAn sisällä olevien osakkeiden ja rahastojen tuotot, eli arvonnousu sekä osingot, ovat verovapaita 5 vuoden ajalla. Tämän viiden vuoden jakson jälkeen hankintahinta ”nollautuu” (sekä voitot että tappiot) ja uusi sijoituskausi voi alkaa kyseisessä ”lohkossa”. NISAan voi sijoittaa maksimissaan 1,2 miljoonaa jeniä, eli noin 10000 € vuodessa. Viiden vuoden rajan takia näitä 1,2 miljoonan jenin ”lohkoja” voi olla samaan aikaan käytössä siis viisi kappaletta. Tämä asettaa sijoituksille käytännön ylärajan, mikä onkin järkevää koska valtiolle ei ole tarkoituksenmukaista mahdollistaa rajatonta verotonta tuottoa sijoittamisesta. Verrattuna iDECO-systeemiin, NISAlla ei ole mitään tekemistä ansiotulojen verottamisen kanssa. NISAssa sijoitustuottojen verottomuuden takia mahdollisia sijoitustappioita ei voi vähentää pääomaverotuksessa. Japanissa, kuten Suomessakin, verovuoden aikana saadut tuotot ja tappiot ynnätään yhteen ja veroja maksetaan vain lopulta saaduista mahdollisista voitoista. Suomessa sijoitustappioita voi itse asiassa vähentää myös tulevista sijoitusvoitoista muutaman vuoden ajalta.

Esimerkki
Sijoitetaan 1000 jeniä osakkeeseen. Viiden vuoden kuluttua (tai sen aikana osakkeen myydessä) osakkeen arvo on noussut 3000 jeniin. Valtion silmissä osakkeen ostohinta oli NISAn sisällä 3000 jeniä, ja täten ei siis tehnyt verotuksellista voittoa. Toki jos ko. lohkoa haluaa jatkaa edelleen, tulee mahdolliset 1,2 miljoonan jenin ylittävät voitot/osakkeet ottaa ulos NISAsta siten että päästään rajan alle. Toisaalta, jos tuo 1000 jeniä laskee 800 jeniin 5v jakson aikana, niin valtion silmissä ostohinta on 800 jeniä. Tämä on tärkeä huomioida, koska jos tuo 800 jenin osakkeet palaavat tämän jälkeen 1000 jeniin, on tuo 200 jeniä veronalaista tuloa (jos osakkeet eivät ole uudestaan NISAssa). Normaalisti 1000 jenillä ostettu osake, joka käy välissä alemmalla hintatasolla palaten takaisin, ei ole tuottanut voittoa ja täten verotettavaa tuloa ei ole.

Junior NISA
Vanhemmat / huoltajat voivat avata alaikäiselle (Japanissa alle 20 vuotiaalle) Junior NISA tilin. Se toimii kuten tavallinen NISA, mutta vuosittainen sijoitusraja on 800000 jeniä.

Muuta
NISA-systeemi alkoi vasta vuonna 2014, joten kyseessä on melko tuore tuttavuus. Viiden vuoden raja asettaa toki oman hankaluutensa hommaan, mutta saattaa olla että aikarajaa vielä pidennetään, kuten on käynyt brittien ISA-systeemissä. NISAn parhaita puolia on sen joustavuus ja riippumattomuus eläkeiästä. Rahat saa takaisin käyttöönsä käytännössä milloin itse haluaa. Kannattaa huomioida että NISAssa, toisin kuin brittien ISAssa, ei voi säilyttää rahaa ja kun sijoitukset on muutettu rahaksi, niitä ei voi sijoittaa takaisin samaan ”lohkoon”. Jos meinaa sijoittaa Japanissa, niin ensiksi kannattanee täyttää vuosittainen NISA lohko täyteen (iDECO säästämisen lisäksi). Vain ylimenevä osa kannattaa sitten sijoittaa verotuksen alaisiin normaaleihin arvo-osuustileihin, osakkeisiin ja rahastoihin. Valtion tavoite innostaa uusia sijoittajia on ilmeisesti onnistunut vain osaksi. Suurin osa NISAa hyödyntävistä ihmisistä ovat jo jollain tasolla sijoittajia, joten kampanja ei ole ehkä ihan toivotulla tavalla saavuttanut kansan syviä rivejä.

Kirjoitan vielä sarjaan vielä yhden osan, jossa käsittelen säästämis- ja sijoitustapoja Suomessa, ja mitä ne merkitsee siinä tapauksessa, jos asutaan pitkään tai jopa eläköidytään Japaniin. Mahdollisesti saatan lyhykäisesti raottaa myös omaa sijoitustaktiikkaa, jota toivottavasti kritisoitaisiin paljon. 🙂 Oppiminen näissä asioissa on rahan arvoista.

Mainokset

5 vastausta to “NISA: joustavaa veroetua sijoittamiseen”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Japanin eläkejärjestelmä | Tatu @ nihon - 16.05.2017

  […] osa elämän ehtoopuolen rahallista turvaamista käsittelevää artikkelien minisarjaa (osa 2, osa 3). Juttu sisältää tietoa systeemistä, omia pohdintoja ja arvauksia tulevasta suunnasta, vähän […]

 2. Säästäminen ja sijoittaminen Suomessa ja ulkosuomalaisuus | Tatu @ nihon - 01.06.2017

  […] Jatkoa eläkepäiviä varten säästämisestä kertovaan artikkelisarjaan. Aiemmat osat voitte lukea näistä linkeistä: Japanin eläkejärjestelmä, iDeco ja NISA. […]

 3. Tuloja blogilla (ja vähän hyväntekeväisyyttä) | Tatu @ nihon - 18.06.2017

  […] yllätys. Kirjoitin taannoin pienen artikkelisarjan eläkesäästämisestämme (osa 1, osa 2, osa 3, osa 4), jonka viimeisimmässä osassa kerroin Suomessa käyttämistäni säästömenetelmistä. […]

 4. Pidempiaikainen NISA rahan säästämiseen | Tatu @ nihon - 03.07.2017

  […] Kuten aikaisemmassa NISA -säästömenetelmää käsittelevässä artikkelissa toivoin, Japanin hallitus on lanseeraamassa vuoden 2018 alusta alkaen pidemmän säästöajan […]

 5. Voiko japanilainen säästämiskulttuuri muuttua? …ja paikalliset Bogleheadit | Tatu @ nihon - 08.02.2018

  […] onkin pyrkinyt saamaan tätä nukkuvaa rahaa liikkeelle erilaisin kampanjoin mm. ekopisteet, IDECO, NISA […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: