Sumopaini: elämä painijana, muu henkilöstö ja ongelmakohtia

30 Hei

Tämä on jatkoa edelliseen sumopainia käsittelevään juttuun.

Kuinka tulla sumopainijaksi?
Käytännössä kuka tahansa peruskoulun suorittanut ja perusterve sekä vähintään 1,73 m pitkä nuori mies voi ryhtyä sumopainijaksi. Oletettaen tietenkin että joku sumotalleista hyväksyy hänet jäsenekseen. Sumo-organisaation pelätessä ulkomaalaisten muuttavan sumopainia ja erityisesti viimeaikaisen Japanin ulkopuolella syntyneiden painijoiden menestyksen takia, on ulkomaalaisten määrä rajoitettu yhteen per sumotalli. Suurin osa uusista tulokkaista liittyvät mukaan yläasteen jälkeen 15-16 vuotiaina. Se on iso satsaus, koska sumopainijoiden ei sallita vaihtaa sumotallia ellei sumotalli suljeta lopullisesti tai jos tämän nuoren painijan skoutannut valmentaja perustaa uuden oman sumotallin. Uuden sumopainijan ikä tulee olla alle 23 vuotta.

Sumoa harrastetaan myös ammattisarjan ulkopuolella. Erityisesti Japanin lukioissa ja korkeakouluissa on usein sumokerhoja. Amatöörit ottelevat myös turnauksissa, joissa tosin ei ole ammattilaissumon tyylisiä rituaaleja. Erittäin menestyneet amatöörisumopainijat voivat siirtyä ammattilaissarjaan niin halutessaan. Nämä amatöörisumon mestarit eivät aloita ammattilaisuraansa aivan pohjilta. Heidät sijoitetaan makushita tason (3. divisioona) alempaan puoliskoon. Tämä makushita tsukedashi -niminen systeemi on ollut useiden myöhemmin huipulle nousseiden painijoiden tie ammattiliigaan. Makushita tsukedashissa ikäraja on hieman löysempi, mutta silti uuden painijan pitää olla alle 25 vuotias.

Sumopainijan elämä
Painijat elävät säännellympää arkea kuin ”normaalit” kansalaiset. Japanin sumo-organisaatio on asettanut muutamia säädöksiä ammattimaisille sumopainijoille. Alla on listattuna tärkeimpiä ohjeita sekalaisessa järjestyksessä.

 • Auton ajokielto (tuli voimaan vakavan onnettumuuden myötä, jossa todettiin painijan olevan liian iso ratin taakse)
 • Hiusten kasvatus ja niiden sitominen erityisellä tyylillä (chonmage)
 • Perinteiset vaatteet ulkona liikkuessa. Vaatteiden laatu riippuu painijan tasosta. Jonidan tasolle asuste koostuu puuvillaisesta yukatasta ja puisista geta-sandaaleista, myös talvella. Ylemmän tason painijat voivat käyttää päällystakkia ja pehmeämpiä zori-sandaaleja. Sekitori tasolta vaatteiden materiaalina saa käyttää esim. silkkiä.
 • Alemman tason painijat heräävät klo 5 aamulla. Sekitori tasolta voi nukkua klo 7 asti.
 • Alemman tason painijat tekevät ns. kotityöt sumotallissa; kokkaavat, siivoavat valmistelevat kylvyt yms.
 • Painijat eivät syö aamupalaa. Lounas on päivän ensimmäinen ateria.
 • Päivän harjoittelu suoritetaan aamupäivällä

Lounaaksi syödään useimmiten erittäin tukevaa pataruokaa nimeltään chankonabe. Se koostuu dashi- tai kanaliemestä, johon on lisätty sakea tai miriniä. Seassa on erilaisia, erityisesti korkeaproteiinisia, aineksia kuten kanaa, kalaa, tofua, nautaa ja sekalaisia vihanneksia. Jokaisella tallilla on omat reseptinsä chankonabelle. Ruoka voi vaikuttaa terveelliseltä, mutta sitä syödäänkin hyvin suuria annoksia kera suuren määrän riisiä. Chankonaben jälkeen painijat vetäytyvät siestailemaan joksikin aikaa mikä edesauttaa painon lisääntymisessä.

Iltapäivisin alemman tason painijat hoitavat kotitöitä, kun taas sekitori painijat rentoutuvat tai hoitavat henkilökohtaisia askareita. Illalla, sekitorit voivat mennä ulos, kun taas alemmat painijat pysyvät tallilla elleivät ole sekitori painijan tai tallinpäällikön avustajana ulkona.

Sekitoreilla on myös oma huone sumotallissa, sen sijaan että joutuisivat nukkumaan yhteisessä nukkumasalissa. Halutessaan sekitorit ja naimisissa olevat painijat voivat asua omassa asunnossa tallin sijaan. Voimme siis päätellä että sumopainijan elämä on hyvinkin erilaista riippuen painijan tasosta sumoliigassa.

Kuten arvata saattaa, huomattava ylipaino aiheuttaa monia ongelmia painijoille. Monille heistä tulee diabetes ja korkea verenpaine sekä näistä seuraava alttius sydänkohtauksille. Muita terveyshaittoja ovat mm. maksaongelmat ja nivelvaivat. Sumopainijoide odotettava elinikä on noin 10 vuotta lyhyempi kuin tyypillisellä japanilaisella miehellä.

Palkka
Sumopainijan elämä ei ole siis helppoa, ja kaiken lisäksi lyhyempi kuin normaalisti. Joten luulisi että korkea palkka sitten korvaa tämän vaivan. Näin osaltaa onkin.

Maku-uchi painijoiden kuukausipalkka jeneinä (euroina):

 • Yokozuna: 2820000 (21668)
 • Ozeki: 2347000 (18033)
 • Sekiwake ja komusubi: 1693000 (13008)
 • Juuryoo: 1036000 (7960)

Toista divisioonaa alempia painijoita pidetään harjoittelijoina, joten he saavat vain hyvin vaatimatonta palkkaa. Normaalipalkan lisäksi painijat voivat saada bonusrahaa, nimeltään mochikyukin, jokaisen turnauksen yhteydessä (6 kertaa vuodessa). Tämä raha nousee joka kerta hyvästä tuloksesta turnauksessa (kachikoshi tai turnausvoitto). Erityinen bonusraha annetaan maegashira painijalle, joka onnistuu voittamaan ottelussa yokozunan, ns. kinboshi tai kultatähti. Näitä bonuksia painija saa jokaisen turnauksen yhteydessä uransa loppuun asti. Esimerkiksi yhdellä kinboshilla tienaa 240000 jeniä (1844 euroa) vuodessa ja niitä voi saada useamman (ennätys tällä hetkellä on 16 kinboshia yhdellä painijalla, eli 29504€ / vuosi). Sivuhuomautuksena: Hakuho, yksi nykyisistä yokozunista, omaa historian alhaisimman ”kinboshin luovutus prosentin” 1,89%, eli hän on hävinnyt vain 1,89% otteluistaan yokozunana maegashira tason painijaa vastaan.

Palkan ja bonusten lisäksi painijat voivat saada sponsorirahaa. Nämä palkkiot annetaan kirjekuorissa ottelun voittaneelle painijalle.

Muita tärkeitä rooleja
Gyoji on sumopainin erotuomari. Sumopainijoiden tapaan he kuuluvat johonkin sumotalleista ja myös he aloittavat uransa hyvin nuorina. Gyojin tehtävänä on tuomaroida ottelut ja päättää ottelun voittaja. Hän myös kannustaa painijoita tekemään parhaansa ottelun aikana ja informoi heitä että taisto on vielä käynnissä huutamalla ”nokotta nokotta!” (残った、残った!), eli ”vielä mukana, vielä mukana!”. Tämä siitä syystä että painijoiden on joskus vaikea seurata että ovatko he astuneet ottelualueen ulkopuolelle. Gyojit myös päättävät turnausten otteluparit ja valmistelevat viralliset sumosijoitukset turnausten välillä. Painijoiden tapaan myös erotuomareilla on oma ranking-listansa. He nousevat sijoituksissa lähinnä kokemuksen ja senioriteetin mukaan. Mielenkiintoisesti erotuomarien vaatteet kuvaavat heidän tasoaan. Materiaali vaihtuu puuvillasta silkkiin. Tason huomaa erityisesti heidän jaloistaan. Alimmalla tasolla erotuomarit ovat paljasjalkaisia, sitten he saavat tabi-sukat ja lopulta korkeimmilla tasoilla zori-sandaalit.

Shimpan, eri tuomari, on toinen tärkeä tehtävä. Viisi tuomaria istuu sumokehän laidoilla ja seuraavat otteluita. Ylätason otteluissa on lisäksi mukana kaksi ylimääräistä videotuomaria. Heidän kaikkien tehtävänä on varmistaa että erotuomarin tuomio ottelun voittajasta on oikein. Tuomarit ovat järjestään sumotallien omistajia, ja täten siis entisiä sumopainijoita.

Yobidashi, eli kuuluttaja, on sumoturnauksen yleismies. He kuuluttavat painijoiden nimet, pitävät huolta aikatauluista, rakentavat sumoringin, tarjoavat painijoille pyyhkeen ja suolaa kehän laidalla yms. Heidän vaatetuksena on perinteikäs valko-harmaa asuste. Painijoiden ja erotuomarien tapaan, yobidasheilla on myös sijoitustasonsa. Heidän tasoa on tosin vaikeampi päätellä asusteista, koska ne pysyvät samana. Periaatteessa korkeamman tason yobidashit avustavat korkeamman tason painijoita.

Sumopainin kritiikki
Sumopainiotteluiden luonteesta johtuen, mahdollinen tahallinen häviäminen on silmämääräisesti erittäin vaikeaa todentaa. Lisäksi otteluissa on kyse suurista rahoista ja huomattavasta statuseroista, kuten ylempänä kirjoitin. Täten sumossa on ajoittain ollut epäilyjä sovituista otteluista. Vuonna 2011 laaja sovittujen otteluiden sarja paljastui tutkimuksissa tekstiviestien avulla. Syytettyjä oli yli 10 nykyistä ja entistä painijaa, joista suurin osa myönsi osallisuutensa ja heidän tuli eläköityä sumopainista. Skandaalin takia sumoturnaus peruttiin ensimmäistä kertaa sitten 1946. Epäilemättä kaikkia osallisia ei saatu kiinni ja synkkä varjo säilyi sumopainin yllä vielä pitkään. Sumomaailmaa on myös syytetty tiiviistä yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, yakuzaan. Vuonna 2010, yksi painija ja yksi tallinjohtaja joutuivat eroaamaan kun paljastui heidän osallistuneen yakuzan järjestämään baseball-uhkapelaamiseen.

Nuoren painijan elämä sumotallissa ei ole helppoa. Yleisesti heidän kiusaaminen on ollut hiljaisesti hyväksyttyä. Perusteluina on esitetty ”luonteen kasvattamista” ja ”painijana kovuuden lisäämistä”. Tämän perinteen kritisointi yleistyi huomattavasti vuonna 2007, kun yksi 17-vuotias sumopainija kuoli rankan kiusaamisen seurauksena. Tuolloin tallimestari löi häntä päähän olutpullolla ja määräsi toista painijaa jatkamaan väkivaltaa edelleen. Tallimestari ja kolme muuta painijaa pidätettiin sekä tuomittiin. Tallimestari joutui kuudeksi vuodeksi vankilaan.

Naiset ovat kielletty osallistumasta ammattisumopainiin. Naisia kielletään jopa astumasta sumokehään, koska sen nähdään perinteisesti loukkaavan sumoringin ”puhtautta”. Sumo on perinteisesti ollut performanssi shintojumalille. Japanin sumo-organisaatio perustelee naisten sulkemista sumomaailman ulkopuolelle sumon perinteillä. Heidän mukaan naisten salliminen olisi epäkunnioituksen osoitus heidän edeltäjille vuosikymmenten ja -satojen takaa. Niin pitkään kun ammattisumopainin säännöstö on pienen sisäpiirin säätelemä, emme tuskin tule näkemään ammattitasoista naissumopainia. Naiset voivat toki harrastaa sumopainia amatööriliigoissa. Tässä muodossa sumo on kohtuullisen suosittua niin Japanin kouluissa kuin ulkomaisissa sumoturnauksissa.

~~~

Kattavahko lähdeteos sumopainiin*

3 vastausta to “Sumopaini: elämä painijana, muu henkilöstö ja ongelmakohtia”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sumopaini: historia ja säännöt | Tatu @ nihon - 30.07.2017

  […] jatkuu seuraavassa artikkelissa sumopainijoiden […]

 2. Rakugo – Perinteinen japanilainen yhden kertojan komedia | Tatu @ nihon - 10.01.2018

  […] liittymättömiäkin askareita, kuten ruuanlaittoa tai siivoamista (hieman samaan tapaan kuin nuoret sumopainijat). Vastaavasti mestari on taloudellisesti vastuussa oppilaastaan ja toimii hänen yhdyshenkilönä […]

 3. Tarkastelua tatamilta – Skandaali ja suomikytköksiä | Tatu @ nihon - 09.04.2018

  […] komennettiin pois pyhältä sumo-areenalta https://yle.fi/uutiset/3-10146040 Kuten aikaisemmin sumopainia käsittelevässä artikkelissa kerroin, naisia ei haluta astuvan viralliseen sumokehään lainkaan. No, tästä on nyt noussut haloo, […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: