Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Japanese for Busy People

23 Elo

Kirjoitan blogiin esittelyn ja lyhyen mielipiteeni muutamista japanin kielen oppikirjoista, eräänlaisen kirja-arvion siis. Mukaan mahtuu niin perinteistä oppikirjaa, kanji-merkkien treenauksen kirjoja, kuin vähän erikoisempiakin teoksia. Japanin oppimateriaali on suurimmaksi osaksi englanninkielistä, johtuen Suomen pienestä markkinaosuudesta. Aloitan ensiksi melko suositulla kirjasarjalla ”Japanese for Busy People” (JfBP).

Muut kirja-arviot löytyvät tästä kategoriasta.

Ensinnäkin, kuten nimi antaa ymmärtää, on kirja ilmeisesti tarkoitettu kiireisille ihmisille tai niille joilla on muuten vain rajoitetusti aikaa kielen opiskelulle. Sinällään tämä on harhaanjohtavaa, koska kielen oppiminen vaatii aina aikaa. Ei ole olemassa oikopolkuja. Kuitenkin, tämä kirja tarjoaa varsin napakan startin kielen oppimiseen ja perusasiat voi sisäistää hyvinkin nopeasti. Järkevä aikuismainen keskustelu ja varsinkin sujuva lukeminen vieraalla kielellä ottaa oman aikansa, joten ”kiireisten” ihmisten ei kannata kuvitella saavuttavansa korkeaa taitotasoa lyhyessä ajassa. Kirja on teemaltaan aikuisille ihmisille suunnattu. Lapsien mielestä aiheet ja kuvitus saattaa olla melko tylsää. Aikuiset tosin saavat paremmin heille tarpeellista sanavarastoa.

Rakenne
Kirja jakautuu ns. yksiköihin, joita voidaan pitää yhtenä opintoviikkona. Yksikön alussa on lyhyt ”kulttuuritietojuttu”. Se kertoo vähän taustoja (englanniksi), joten yksikön tarinalle saa kontekstia. Seuraavana selostetaan uusi opittava kielioppi. Tämän jälkeen on varsinaiset ”oppitunnit”. Oppitunti sisältää luettavan tekstin tai dialogin ja harjoitustehtävät.

Järjestys on looginen ja mielestäni hyvä. Joskus oppikirjoissa kielioppi selitetään vasta päätekstin jälkeen. Tällöin lukija voi olla pihalla kuin keraaminen tonttu ekalla lukukerralla, tai joutuu vilkuilemaan eteenpäin kirjassa outojen kielioppikohtien takia. JfBP:n järjestys tekee lukemisesta ja oppimisesta jouhevaa.

Kommentit
Sarjan ensimmäisestä kirjasta on olemassa sekä aakkosia että kana-merkkejä käyttävät versiot. Suosittelen hankkimaan kana-merkkejä käyttävän version. Itselleen tekee vain karhunpalveluksen, jos aloittaa japanin kielen opiskelun aakkosilla, sen sijaa että opettelisi heti hiragana ja katakana merkistöt. Menisin itse asiassa vielä pidemmälle kuin JfBP. Kirja nimittäin käyttää välilyöntejä sanojen erottamiseen, joita ei siis käytetä normaalissa japanilaisessa tekstissä. Sen sijaan haluaisin että monimutkaisemmat kanji-merkit olisivat heti alusta asti mukana, mutta toki niiden yhteydessä olisi lukutapa hiraganoilla. Niiden käyttö erottaa sanat toisistaan aivan riittävästi eikä välilyöntejä tarvita. Täten opiskelija tottuisi heti alussa oikeaan tekstin ulkoasuun sekä kanji-merkkien näkemiseen. Tätä kuitenkin tarvitaan lopulta auttavan lukutaidon saavuttamiseen.

Tästä kritiikistä huolimatta kyseessä on hyvä kirjasarja japanin kielen opiskeluun. Materiaali on tiivistä ja etenee melko ripeästi. Sanasto on heti sivujen alalaidassa, kuten artikkelin kuvasta näkee, joten sivuja ei tarvitse käännellä edestakaisin sanoja tarkistaakseen. Sanastoa tulee ehkä vähemmän kuin tyypillisissä oppikirjoissa, mutta sitä voi sitten kartuttaa lukemalla ns. normaalia tekstiä sanakirjan kera, kun kielioppi on kunnossa. Tilanteet käsittelevät enemmän varttuneen aikuisväen asioita; työtä, käyttäytymistä kokouksissa/tapaamisissa, ravintolaan menoa, sen sijaan että teemat liittyisivät oppilastilanteisiin, luokkahuoneisiin ja populaarikulttuuriin.

Johtuen kohderyhmästä, kirja myös opettaa yleisesti ottaen hyvin aikuismaista kielenkäyttöä.

Kirja maksaa tällä hetkellä (23.8.-17)* noin 21 euroa.

Yksi vastaus to “Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Japanese for Busy People”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Shin Bunka Shokyuu Nihongo | Tatu @ nihon -

    […] Mielestäni tosin siihen on parempiakin vaihtoehtoja saatavilla, kuten aiemmin esittelemäni Japanese for Busy People ja muut kirjat jotka tulen vielä tässä artikkelisarjassa […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: