Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Basic Kanji Book

23 syys

Muut kirja-arviot löytyvät tästä kategoriasta.

Esittelyssä tällä kertaa kanji-merkkien opetteluun tarkoitettu kirjasarja, Basic Kanji Book. Tämän tyyliset kirjat soveltuvat tukemaan varsinaista kielen opiskelua. Eivät toimi yksittäisenä oppikirjana, koska ne eivät selitä kielioppirakenteita. Myös kirjan käytössä on oletuksena että opiskelija osaa ko. taitotasolle välttämättömät kieliopit ja sanavaraston, jotta harjoitustehtävät voi tehdä.

Rakenne
Ensinnäkin, kanji-merkkien lausuntatavat (kunyomi ja onyomi) ovat kirjoitettu hiraganoilla ja katakanoilla. Siksi nämä perus tavumerkit tulee olla hallussa ennen kanjien opiskelua. Itse kirja on jaoteltu ”oppitunteihin”, joista jokainen käsittelee noin kymmentä uutta kanjia. Nämä oppitunnit ovat edelleen jaoteltu neljään yksikköön. Ensimmäinen yksikkö esittelee kyseisen kerran kanjien teeman. Toinen yksikkö opettaa kanjien kirjoitus ja lukutavan (kuva alla, vasen sivu). Jokaisesta kanjista on suuri kuva, sen merkitys, lukutapa, sekä esimerkkejä ko. kanjia käyttävistä sanoista. Lisäksi on hajoittelualue, missä näkee viivojen piirtojärjestyksen ja voi harjoitella kanjin kirjoittamista. Voisi luulla että viivojen piirtojärjestyksellä ja suunnalla ei ole merkitystä, mutta ne on erittäin tärkeitä. Ilman oikeaa piirtotapaa, kanji ei näytä oikealta. Lisäksi kun kirjoittamisen suorittaa joka kerta samalla tavalla, vahvistuu lihasmuisti merkin piirtämiseen. Harjoittelualue on varsin rajattu, joten suosittelen käyttämään erillistä paperia tai vihkoa kanjin kirjoittamisen harjoitteluun. Oppiminen vaatii lukemattomia toistokertoja.

Toisessa yksikössä on myös kirjoitus- ja lukuharjoituksia (kuvassa oikea sivu). Näitäkin voi toki tehdä erilliselle paperille, jos haluaa säilyttää kirjan siistinä ja ”käyttämättömänä”. Harjoituksille on oma erillinen oikeiden vastausten vihkonen kirjan mukana.

Kolmannessa yksikössä on pidempiä tekstejä, joiden avulla voi harjoitella kanjien lukemista ja ymmärtämistä normaalin tekstin joukossa. Tavoitteena on tietenkin luonteva ja sujuva lukutaito ja kirjoitustaito. Siksi on tärkeää altistua näiden merkkien jokapäiväiselle käytölle.

Kommentit
Kirjasarja on mielestäni toimiva ja helppo käyttää. Kanji-merkit esitellään yleisesti ottaen loogisessa järjestyksessä. Kirjasarja aloittaa ns. kuvallisilla kanjeilla, eli semmoisilla jotka muistuttaa jonkin verran kuvaamaansa asiaa. Esimerkiksi jokea tarkoittavan kanjin 川 voi nähdä virtaavana jokena ja kanjimerkki kädelle 手 näyttää kädeltä sormineen. Myöhemmin kanjeissa siirrytään abstrakteihin konsepteihin ja monimutkaisempiin merkkeihin. Tehtävät ja lukuharjoitukset mielestäni motivoi hyvin etenemään opiskelussa. Tuntuu mukavalta osata lukea tavallista japaniksi kirjoitettua tekstiä. Kirjoituksen osaamiseen tosin ei taida olla oikopolkua. Se vaatii pitkäjänteistä harjoittelua ja toistoja.

Yksi kritiikki voisi olla että radikaalien opettelua ei painoteta mielestäni tarpeeksi. Radikaalit ovat kanjimerkin pieniä osasia, jotka on johdettu kokonaisista kanjeista. On helpompaa muistaa kanjin kirjoitusasu osa osalta, kuin jokainen viiva erikseen.

Kirjat voi ostaa ainakin Amazonista noin 30-40 euron hintaan.

Muita kanjimerkkien harjoituskirjoja* erihintaisina löytyy myös Adlibriksesta.

Yksi vastaus to “Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Basic Kanji Book”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kirja japanin kielen opiskeluun aloittelijalle: Unko Kanji Drill | Tatu @ nihon - 15.11.2017

    […] Edellinen esitelty kirja oli Kanji merkkien oppimiseen. Jos jostain syystä ne eivät jää mieleen, niin ehkä tämänkertaisesta kirjasta löytyy apua? […]

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: