Airbnb:n romahdus

10 Kes

Ehkä jotkin blogin lukijoista ovat huomanneet viimeaikaiset uutiset Airbnb rintamalta Japanista. Toivottavasti kukaan teistä ei ole henk.koht. joutunut tämän ”kakkamyrskyn” kouriin.

Airbnb ei ole ollut aikaisemmin juurikaan japanilaisen median valokeilassa. Tämä ehkä johtunee siitä että kyseisen firman toiminta ei ole tavallisille kansalaisille kovinkaan tuttua. Japanissa Airbnb-majoitusta ovat hyödyntäneet enimmäkseen ulkomaalaiset turistit, paikallisten suosiessa enemmän ”perinteisiä” majoitusratkaisuja; hotelleja sekä majataloja. Mutta nyt Airbnb on noussut otsikoihin uuden ”minpaku”-lainsäädännön tulevan voimaanastumisen myötä. Tämä laki vaatii Airbnb majoittajaa omaamaan virallisen lisenssin toiminnan harjoittamiseen. Ja nyt Airbnb on poistanut sivuiltaan kaikki listaukset, jotka eivät ole toimintaansa virallistaneet uusien sääntöjen mukaiseksi. Tämä tarkoittaa että jopa 80% paikoista on kadonnut. Lisensoimattomien majoitusta ei sallita vaikka huone olisi varattu ja maksettu ennen poistoa, jos majoitus tapahtuu 15. kesäkuuta tai sen jälkeen.

Asiaan on voinut ja olisi pitänyt varautua. Laki on ollut käsittelyssä yli vuoden ajan ja täytäntöönpanosta päätettiin jo puolisen vuotta sitten. Se ei siis tullut yllätyksenä. Majoittajat ovat voineet hoitaa paperihommansa jo hyvissä ajoin. Mikä siis mättää? Onko syyllinen Airbnb:n puutteellinen tiedottaminen? Onko syyllinen majoittajien saamattomuus? Tai onko ehkä syynä lakipaketin ylitsepääsemättömät vaatimukset? Varmaan kaikki kolme, mutta suurin syypää lienee viimeisimmässä.


Airbnb on toki ollut piikki hotelliketjujen ja perinteisten majoittajien lihassa. Japanissa on menossa matkailubuumi ja paljon rahaa on liikkeellä. Hotellit kokevat Airbnb:n uhkana ja ovat pitkään painostaneet hallitusta sen rajoittamiseen. Nyt tämä painostus on tuottanut tulosta minpaku-lain myötä.

Airbnb:n toimintaa rajoittivat aikaisemminkin paikalliset säädökset, mutta kansallinen laki on saanut noille säännöille vahvaa pontta. Alueelliset järjestöt ja taloyhtiöt ovat yrittäneet kieltää Airbnb toimintaa vedoten turvallisuuden heikkenemiseen, koska asunnossa voi oleilla milloin minkäkinlaista hiihtäjää. Uudet säännöt käytännössä vaativat lyhytaikasille majoituksille yhtiömuotoista toimintaa, mikä rajaa suurimman osan majoittajakunnasta pois, ja jäljelle jääneet osat sataa ketjujen laariin.

Tarkemmin minpaku-laki käsittää kaksi tyyppiä. Ensinnäkin, tavallisen näköiset rakennukset, jotka ovat kuitenkin hotellilakien ja säädösten mukaisia, eli majatalot, minshukut ja kapselihotellit. Toisekseen ns. harmaan alueen kiinteistöt, joiden ei tarvitse täyttää hotellivaatimuksia, eli Airbnb majoitukset. Vaikka Airbnb asunto täyttäisi uudet mm. paloturvallisuusvaatimukset, kaavoitussäännöt voivat estää toiminnan.

Lista eräistä uusista vaatimuksista:
– Majoittaa voi vain maksimissaan 180 päivää vuodesta.
– Kerrostaloasunnon tulee saada kirjallinen lupa taloyhtiöltä (hyvin vaikeaa, koska muut osakkaat harvoin katsoo Airbnb toimintaa hyvällä).
– Kiotossa…
— Omistajan tulee asettaa selkeitä ilmoituksia 20m sisään aiotusta kiinteistöstä yhteystiedoilla, johon valituksia voi lähettää. Hakemus hylätään valitusten takia tai jos naapurit kertovat etteivät voineet puhua omistajan kanssa.
— Asunnossa tulee olla palovaroittimet ja sensorit (järkevää)
— Liiketiloja vastaavat roskasäännöt
— Jos omistaja ei asu kiinteistössä, tulee kiinteistönhoitajan sijaita enintään 10 minuutin kävelymatkan päässä.
— Jos kiinteistö on asuinalueeksi kaavoitetulla paikalla, majoitustoimintaa voi harrastaa vain tammi-maaliskuun aikana (pahin offseason).
– Kobessa minpaku toiminta on kokonaan kielletty asuinkaavoitetuilla alueilla.
– Osakassa minpakun tulee olla vähintään 4 metriä leveän tien varrella.
– Muita vaatimuksia ovat mm. vierailijoiden passien valokopioiden ottaminen.

Kiotossa Airbnb listaukset romahtivat noin 4000:sta ainoastaan kolmeen!

Vaikka kaikki säädökset olisikin kunnossa, minpaku toiminta ei ehkä silti ole mahdollista. Twitterissä on esitetty erittäin kärkkäitä mielipiteitä että lupaprosessi on tahallisen monimutkainen vaatien asiointia lukuisten viranomaisten luona. Ja nämä viranomaiset ovat olleet eeeeerittäin hitaita. Kommentaattorien mukaan osaa tarvittavista dokumenteista eivät ulkomaalaiset lain mukaan voi edes saada. Tämä on voimistanut mielipiteitä sen puolesta että uusi minpakulaki on enimmäkseen xenofobinen ulkomaalaisten toimintaa haittaavaksi suunniteltu lakipaketti. Aikaisemmin Airbnb majoittaja on voinut väittää taloyhtiölle vieraiden olevan ystäviä, nyt laki vaatii minpakuille selvät merkinnät, joten toiminta salassa ei ole enää mahdollista.

Kommenttien mukaan esim. Tokion Bunkyossa sallitaan Airbnb toiminta vain viikonloppuisin ja Shibuyassa vain koulujen lomien aikaan, jotta ”koululaisten ei tarvitsisi tavata koulumatkallaan ulkomaalaisia”. Kuulemma tarkoituksena on käytännössä poistaa Airbnb Japanista, tai ainakin tehdä siitä niin mitätön ettei se haittaa ”tavallisia japanilaisia”, jotka eivät ole tottuneet majoittamaan edes ystäviään kotonaan. Iso osa Airbnb majoittajista on ulkomaalaisia, erityisesti kiinalaisia, joiden toimintaa rauhallisilla asuinalueilla ei haluta sietää.

Tästä kaikesta seurannee entistä täydemmät ja kalliimmat hotellit. Erityisesti Tokiossa 2020 olympialaisten aikaan. Hallituksen tavoitteena on saada Japaniin 40 miljoonaa turistia vuodessa 2020 mennessä. Se tulee olemaan erittäin vaikeaa kun hotellit tuppaa olemaan täynnä, vaikka turisteja on vasta puolet tuosta. Näyttää siltä että hyväveliverkko on ajanut taloudellisen kannattavuuden yli, tai sitten Aben hallituksessa ei vaan osata laskea.

Yksi vastaus to “Airbnb:n romahdus”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tarkastelua tatamilta – Maahanmuutto, tuo uutisjuttujen kestosuosikki (+ Airbnb) | Tatu @ nihon - 20.06.2018

    […] Ohjeita Airbnb-kakkamyrskystä […]

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.